fbpx

Ny CT-maskin på plass på Notodden sykehus på rekordtid

Radio Rjukan28. november 20166min
notodden-sykehus_ad9c

igår feiret man at en topp moderne tumografmaskin (CT er forkortelse for Computer tumograf) er på plass på Notodden sykehus, tre måneder etter at den gamle havarerte i august. Maskina som man etter sigende måtte vente på i ni måneder, kom på plass mye før, som følge av en hasteprosedyre for nyanskaffelse, sier Jørn Ertsaas i kommunikasjonsenheten ved sykehuset til TA.
Allerede fra neste uke vil sykehuset ta i bruk maskina, og det er sendt ut informasjon til fastlegene i øvre Telemark om at alle CT-henvisninger skal sendes til Notodden, opplyser Ertsaas.

CT-maskinen på Notodden sykehus havarerte i august, noe som skapte krise på sykehuset.
– Derfor flytter vi maskinen på Rjukan dit, opplyste fungerende administrerende direktør Per Urdahl 8. august.
Fra før hadde de stengt ned CT-maskinen i Kragerø.
– Det er viktig for oss at Notodden sykehus, som er et akuttsykehus, har en CT-maskin. Det er en tidkrevende prosess å anskaffe en ny. Vi må innhente anbud i henhold til lover og regler som regulerer slike offentlige innkjøp. Vi må kontakte Siemens, som vi kjøper slike maskiner fra. Dermed bestemte vi oss for å flytte CT-maskinen på Rjukan til Notodden, sa Urdahl, noe som førte til sinne hos mange i Tinn.
Maskina skulle flyttes allerede påfølgende mandag.

Da reagerte plasstillitsvalgt Kjellfrid Neset kraftig: 
– Å ta CT-en fra Rjukan strider ikke bare med Utviklingsplanen. Det er også umoralsk, mener tillitsvalgt Kjellfrid Neset til RA. Hun viser til at maskina er delbetalt med gaver fra lokalbefolkningen.
– Typisk at dette skjer midt i ferietida, så vi ikke får tid til reagere, sier Neset. Hun er forundret over at ledelsen i Sykehuset Telemark ikke nøler med å fjerne en maskin som ble fullfinansiert av et fond med pengegaver gitt Rjukan sykehus av folk i Vest-Telemark og Tinn som støtte til lokalsykehuset. 
– Da Rjukan sykehus skulle få CT i 2008, var det ikke nok penger. Derfor ble det bevilget 500 000 kroner fra fondet, og da mener jeg det er umoralsk å ta maskina fra Rjukan. Ja, det blir nærmest tyveri, sa Neset.

Da hun ba direktør Bess Frøyshov stoppe flyttinga, fikk hun til svar at CT- maskina på Notodden måtte erstattes raskt.
– Vår vurdering var at det best kunne løses ved å flytte CT-en fra Rjukan til Notodden, skriver Frøyshov om beslutningen som ble fattet i et tverrfaglig møte.

– Ledelsen ignorerer også utviklingsplanen som deres eget styre og styret i Helse Sør-Øst har vedtatt. Der står det at det skal være røntgentilbud på Rjukan, med CT og ultralyd etter behov. Hensikten er å desentralisere flest mulig behandlingstilbud til Rjukan. Nå gjør de det motsatte, sa Neset til RA.

– Jeg er redd de vil vurdere å kutte ansatte på røntgen når CT-en er borte. Og at de vil fortsette å kutte tilbudet i utviklingsplanen, uten styrebehandling. Jeg synes også det er svært betenkelig at helseforetaket ikke har penger til å erstatte viktig behandlingsutstyr når det havarer, sa Kjellfrid Neset. 

Det medførte at Rjukan Sykehus Venner aksjonerte og fikk advokathjelp, og flyttinga ble umiddelbart kansellert.
Direktør Bess Frøyshov avviser imidlertid at det har med gavefond og Utviklingsplan å gjøre, melder RA.
– Vi har fattet en beslutning i dag om ikke å flytte CT-maskina fra Rjukan. Når Notodden blir uten, får det konsekvenser for akuttilbudet. Når de ikke har et fullstendig diagnostisk tilbud, må pasienter sendes til Skien, sier Frøyshov til RA.
Onsdag sendte hun varsel til Fylkeslegen, fylkeskommunen, kommuner og fastleger om unntakssituasjonen.
– Vi har vedtatt hasteinnkjøp av ny CT til Notodden, men det vil ta tre måneder før den er i bruk, sa Frøyhov, som halvannen måned seinere gikk på dagen som sykehusdirektør.
 

Tidligere saker på Radio Rjukan om CT-maskina:
– Umoralsk å ta CT fra Rjukan 
Klarte å stoppe CT-flytting fra Rjukan

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia