fbpx

Nr 24 til Rjukan på nyåret

Radio Rjukan10. november 202312min
Nr 24

Filmselskapet Motion Blur som står bak «Nr 24», filmen om Gunnar «Kjakan» Sønsteby, kom tirsdag til Rjukan for å forberede filmingen som skal skje her på nyåret.

Ordfører Kathrine Haatvedt og reiselivssjef Henrik Bjørdal tok imot produsent Terje Strømstad, mens resten av teamet var ute på location-jakt.

– Vi har diskutert opp og i mente hva som er det rette navnet på filmen om det skal liksom være Mannen på sykkelen, nummer 24, Gunnar, Gunnar Sønsteby, Sønsteby… og sånn, men jeg tror vel nummer 24 er det riktig navnet, selv om det er mange som ikke er helt klar over at det var det som var kodenavnet hans Men det skal vi klare å formidle, og har landa på at «Nr 24» er navnet, og det er ganske endelig, sier Strømstad som sammen med Espen Horn, Kristian Strand Sinkerud og ikke ukjente John M. Jacobsen, står bak filmen.

– Akkurat nå er vi tre stykker her oppe. Vi har da en såkalt location manager som sikkert kommer til å banke på noen lokales dører for å spørre om det er lov til å komme inn og se. Så han leter etter steder der vi ønsker å filme, og så har vi da med oss en produksjonsdesigner som er ansvarlig for hvordan ting skal se ut. Så de er her nå et par dager, så drar de tilbake og planlegger litt, og så kommer vi tilbake ut i november igjen, med håp om at vi får låst hvilke steder vi skal filme da. Men planen er på en måte satt, så vi vet hva vi ønsker, men det er bare å finne ut hvor da.

– Vi er godt i gang med filmingen. Vi har hatt det allerede noen dager i Oslo. Nå er vi i Litauen nå for å matche utseendet på Oslo 1940, og så er det da Rjukan etterpå, rett på nyåret.

Ordfører Kathrine Haatvedt ønsket teamet velkommen til Rjukan.

– Det er jo kjempefint å komme hit og treffe deg her i dag, og bli litt mer kjent med filmen som skal spilles inn. Det har jo vært nasjonale oppslag, og vel godt dekt allerede at det skal filmes, men det er klart å få høre mer detaljer og de planene og alt det arbeidet de gjør disse dagene er veldig spennende, sier Haatvedt som sammen med reiselivssjef Bjørdal er opptatt av at Rjukan blir satt på kartet som filmby igjen.

– Ja, og det er kjempeviktig for oss, og vi liker jo godt at det kommer film om Kjakan, og vi skal sørge for at det blir enda mer kjent, at det er på Rjukan det skjer. Det er jo det vi jobber med, med å gjøre Rjukan mer kjent, sier Bjørdal.

Motion Blur er ikke på Rjukan for å skaffe penger.

– Nei, absolutt ikke. Vi er her for å forberede filmingen. Manuset som forelå fra tidligere er nå skrevet ferdig av Erlend Loe, og de tar for seg to perioder i Gunnars liv, og så veksler det tilbake i krigsårene, og så er det det vi kaller nåtid, som er perioden der han reiste rundt og holdt foredrag. Det er disse to historiene vi ønsker å fortelle. Og det er naturlig at han selvfølgelig drar til Rjukan som en av plassene for å holde dette foredraget, sier Strømstad som forteller at manuset er basert på Sønstebys egen bok med tittelen «Nr. 24».

– Og så kan man jo stille spørsmål, hva slags film lager man ut av det? Blir det en forfølgelsestriller? Blir det en biografisk film?

– Nei, hva skal vi kalle det? Det er jo veldig vanskelig å sette sjanger på det. For noen så vil det kanskje være en sånn spionthriller. Han var jo kanskje litt spion, men så er det en viktig historie. Det er vanskelig å sette sjanger, fordi vi ønsker å videreformidle Gunnars historie og budskap, som jeg håper vi drar litt videre til kommende generasjoner. Så det kan godt være en, hva skal vi kalle det? Et informativ drama, rett og slett. Det er så mange historier å ta, men jeg tror vi har tatt ut veldig mye bra, men det kommer sikkert til å være noen reaksjoner på hvorfor tok dere ikke med et og det som er den viktigste.

– Nå er Kjakan både nasjonalhelligdom og æresborger av både Tinn og Oslo. Har dere noe ærefrykt i forhold til akkurat det?

– Selvfølgelig, absolutt. Men så har vi jo hatt et veldig tett samarbeid med Sønsteby-familien også, så jeg kjenner skuldrene er litt mer senka etter at vi har fått deres blessing på historien. Men jeg håper vi skal gjøre Rjukan stolt. Virkelig! Det er vårt mål.

– Og så er det jo selvfølgelig et poeng at dere ønsker at dette skal bli en storfilm som går virkelig godt på kino, som krigsrelaterte filmer ofte gjør. Vi har ikke helt satt premieredatoen eksakt, men det blir høsten 2024. Hvis alt går ut av planen, så er det 2024.

– Det er veldig fint at det er i 2024 også da. Nr 24 må nesten slippes i 2024, ler Haatvedt.

Og både Motion Blur, visitRjukan og ordfører satser på førpremiere på Rjukan.

– Ja, det jobber vi jo selvfølgelig med. Det har vi allerede snakket mye om at vi må faktisk. Det er ikke så mange æresborgere av Tinn, og for så vidt ikke av Oslo heller. Så dette er jo alvor. Helt klart. Så det må vi påse. Vi må sette oss ned og planlegge, sier Bjørdal.

–Gunnar «Kjakan» Sønsteby var mange ganger på Rjukan under krigen. Er det noen av de stedene dere ser etter når dere er her nå?

– Ja, det er det. Sånn at kjente adresser fra boka kan være aktuelle så lenge det fortsatt ser ut sånn. Men nå skal det sies at noen kunstneriske friheter må vi ta oss for å forsterke historien rundt Gunnar. Det handler jo om de valg som man tar når man havner i en sånn situasjon som de gjorde under krigen. Og som folk havner i den dag i dag, rett utenfor grensene våre. Så vi føler det er veldig relevant det som nå vi skal fortelle i en krigstid som foregår nå, sier Strømstad.

– Det rører noe ved oss også. Det å vite mer, lære mer og oppleve mer. Da det ble opplyst om at filmen om Nr 24 skulle lages, så var det jo veldig mange lokale som merket seg det. Vi har jo møtt Gunnar, og jeg som mange andre historien han fortalte da vi satt på ungdomsskolen og fikk høre foredrag. Det er klart det gjorde store inntrykk, hva den mannen var igjennom, og hva han kunne formidle, sier Haatvedt, mens Strømstad ikke har møtt ham.

– Nei, men jeg har jo selvfølgelig sett mye om ham. Pluss at vi har jo noen konsulenter som har vært han veldig nær, som følger oss nå og følger prosjektet tett. Det har vært utrolig lærerikt, forteller Strømstad, som forteller at hovedrolleinnhaver Sjur Vatne Bream var førstevalget i rollen.

– Det har vært litt morsomt, for vi har hatt en veldig lang castingrunde med å prøve å finne Gunnar, også før vi i Motion Blur var inne i bildet. Og alle startet jo med Sjur. Men det ble for enkelt. Så vi har vært igjennom sikkert hundre stykker. Og så endte det med at det var Sjur som var den rette. Så vi er veldig glad for å ha med Sjur. Han er en fantastisk dyktig skuespiller som er helt, helt rett for å spille Gunnar, mener Strømstad.

– Nå er tidsplanen og fortsette å filme, og til Rjukan håper man på innspilling rett over nyåret hvis alt går etter planen. Så jeg håper Rjukan tar oss veldig godt imot, for vi kommer til å brøyte oss litt inn i byen. Vi blir nok lagt merke til, og vi håper at mange vil stille som statister.

– Det kommer det til å være behov for så mye. Vi har diskutert alt fra brøyting til sperring til bare å kunne komme inn i en bolig. . Nå er det jo å se på overnattinger, hvor vi skal bo, for vi kommer en ganske stor gjeng. Det er mange brikker som skal på plass. Vi er nok rundt 50-60 stykker som kommer inn som skal bo og jobbe her i begynnelsen av januar. Og det skal foregå om vinteren, så dere har med å levere snø her i januar, ler Strømstad.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia