fbpx

Norges dyreste fra fredag

Radio Rjukan22. september 20223min
krigsseileren2

Den norske filmhøsten er igang, og i kjølvannet av Olsenbanden og Utvandrerne kommer altså tidenes dyreste norske filmproduksjon. Krigsseileren er et storslått drama som forteller historien om de over 30.000 norske krigsseilerne og deres familiers skjebne under og etter andre verdenskrig.

Vi følger sjømannen Alfred, gift med Cecilia og nybakt trebarnsfar fra Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut er han og barndomskameraten Sigbjørn på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever Cecilia med å klare seg og å ta vare på de tre barna i et okkupert land.

Alfred og Sigbjørn kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet som er lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.

Men hvordan fortsetter man livet og relasjoner når man har vært adskilt i mange dramatiske krigsår? Kan sårene leges og gro?

Filmen har fått 12 års aldergrense, og er du medlem av kinoklubb.no kan du kjøpe billett til halv pris.

Kritikerne om Krigsseileren:
  • «Løfter lista ytterligere et hakk for norske krigsfilmer. Et mektig, bevegende og på alle måter imponerende nytt kapittel i norsk krigsfilmhistorie.» (Cinema, terningkast 5)
  • Mesterlig epos om krigsseilerne. Det er umulig å forlate kinosalen uberørt av denne filmen. (Bergens tidende. Terningkast 6)
  • «Krigsseileren er brikken vi på mange vis har manglet i det brokete nasjonale bildet av krigen slik den så langt er blitt framstilt på film. Fortalt med et spenningsmettet driv på et så vel fysisk som psykisk plan. (Dagsavisen. Terningkast 5)
  • «Det er skrevet flere bøker om norske krigsseileres opplevelser under andre verdenskrig, men den store filmen har latt vente på seg. Når den først kommer, er den til gjengjeld så sterk, stødig og velspilt at den gir et klart inntrykk av de menneskelige kostnadene.» (P3 Filmpolitiet. Terningkast 5)
  • «Krigsseileren er en imponerende og opprørende, vakker og grusom. Og den er en film som virkelig bør oppleves på det store lerretet.» (Stavanger Aftenblad. Terningkast 5)
  • «Krigsseileren er historien om over 30.000 krigshelter som ble mer eller mindre glemt etter krigen, personifisert ved noen få av dem.» (Aftenposten. terningkast 4)
  • Gunnar Vikene kjem glimtvis under huda på krigsseglarane. (Klassekampen. terningkast 5)

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia