fbpx

Nå smeller det for pollenallergikerne

Radio Rjukan4. mai 20174min
pollen_d01d

– Nå kommer det som et pang, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund.
Anslagsvis én million nordmenn er pollenallergikere, de fleste er allergisk mot bjørk og gress. Det innebærer en av fem, og det gjelder tinndøler også. For de som er rammet, spenner det fra litt snufsing og øyekløe til de som blir helt invalidisert og må forlate landet, sier Bistrup.

Se Pollenvarsel her

De første pollenkornene fra bjørk i Oslo og Kristiansand ble funnet 21. april i år av forskere ved Pollenvarslingen.
Nå – etter en helg som både har omfattet snøvær og varmt vårvær – er pollensesongen i ferd med å eksplodere over hele Østlandet. På det siste varselet lyser det rødt for bjørkepollen på Østlandet, Sørlandet og Rogaland.

 

Ifølge Astma- og allergiforbundet er det stadig flere nordmenn som blir pollenallergikere.
– Ja, dette øker kraftig, og vi jobber med å finne ut hvorfor det er slik. Hygienehypotesen er én av forklaringene vi undersøker, dette at vi lever mer renslig en før og at barns immunsystem ikke blir satt på de samme prøvene som før under oppveksten, sier Bistrup.

Bistrup sier medisinene har full effekt først etter cirka en uke. Bjørkepollensesongen varer i cirka tre uker.
– Dette vil være over rundt 17. mai, sier hun.

Hun mener det er behov for mer informasjon om plagene til de som er rammet og til omgivelsene.
– For noen kan det være vanskelig å forstå hvorfor enkelte forsvinner fra arbeidslivet i tre uker mens dette står på som verst. Det er også behov for informasjon om allergivaksine. Så langt er det bare 15.000 i Norge som har fått denne vaksinen, sier hun.

–  Bjørka er verstingen fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter. Det vil si at pollenet er over alt. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet. Bjørkepollenet er derfor ganske heftig, sier Hallvard Ramfjord, pollenforsker i Norges- Astma- og Allergiforbund, ifølge en melding på forbundets nettsider.**

Linker:
Norges Astma og Allergiforbund

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia