fbpx

Mystisk blomsterpike ulovlig satt opp i Adminiparken

Radio Rjukan3. mars 20177min
blosterpikekopien-3_7e5d

""Tilsynelatende er det ingen som foreløpig veit hvem som står bak stuntet av en bronsestatue som er kommet opp i den fredede Adminiparken natt til torsdag.

Etter at RA brakte bilde av saken om den "uskikkelige blomsterpiken" i dagens avis har folk valfartet til parken for å se den ulovlig oppsatte statuen i den fredede parken.

Det er tydeligvis en kommentar til striden om en statue som kalles "Blomsterpiken", men som egentlig heter "Selvportrett 4 år", men som raskt ble omdøpt Blomsterpiken på folkemunne.
Bronsestatuen er modellert etter et bilde av henne selv som fireåring i Adminiparken, bærende på en kurv med blomster.

Det er da egentlig bare en dukke med en kurv, spraymalt i bronsefarge, og som er limt på en sementblokk, det er snakk om. Men det er svært naturtro helt til man kommer helt innpå den.

Radio Rjukan snakker også med en mor og en bestemor som lufter barn og hun i parken.
– Vi oppdaget den igår, og lurte fælt. Men vi synes jo den er riktig så pen, så jeg er for at den egentlige statuen skal komme opp, og gjerne akkurat der, sier de parkvandrende til Radio Rjukan.

Radio Rjukan tar en telefon til kultursjefen, som er både offisiell og frivillig på World Cup på Gaustablikk.

Er det du som har satt den opp, kultursjef Marit Kvitne?

– Hva er det du sier?! Er det satt opp en statue i Adminiparken???!!
Etter at hun får vite hva det dreier seg om, ler hun godt.
– En utrolig morsom kommentar til hele statuestriden! du må sende meg bilde, sier Kvitne, som ikke har hørt om den ""ulovlige men fornøyelige statueoppsettingen, men lar seg fornøye av den.

Tinn kommune får ikke sette Blomsterpiken i Adminiparken av Telemark fylkeskommunes kulturminneavdeling, som frykter at det skal bli for mange statuer i parken. Eneste mulighet er at "Barfotgrevinnen" av Kjell Grette Kristensen, som har stått der i mange år, i nederste dam, viker plass for jenta.

Kultursjef Marit Kvitnes søknad om dispensasjon for å plassere Reidun Aafløy Hansens skulpturgave i parken, kom først i retur med oppfordring om å finne alternativ plassering i byen. Kvitne mente imidlertid at søknaden måtte behandles som den var, og nå har endelig avslag kommet.
Saksbehandler Gunhild Randen i team kulturarv i fylkeskommunen viser til fredningsvedtaket fra 2003, som ikke tillater inngrep som "forandrer områdets karakter eller motvirker formålet med fredningen".
Randen begrunner avslaget med at statuen ikke er i tråd med fredningen.
"Ved å plassere flere skulpturer i parken endres bildet og man opprettholder ikke den karakteren som fredningen er ment å skulle bevare", skriver Randen, og henviser til at tåleevnen i parken er nådd når det gjelder skulpturer.
Randen anbefaler at kommunen utreder annen plassering eller å flytte Barfotgrevinnen for å kunne gi plass til skulpturen. 

""Når man står ved paviljongen kan man knapt se statuen ved treet nedenfor gjerdet til Admini (Se bildet til venstre.)

Saken om Blomsterpiken ligger nå snart igjen hos fylkeskommunen.
Tinn kommune vil vurderer klage til Riksantikvaren.

I første omgang har kultursjef Marit Kvitne bedt rådgiver Gunnhild Randen i kulturminneavdelingen om utsettelse av klagefristen på vedtaket i til 20. mars "for innsendelse av eventuell klage til Riksantikvaren". Ifølge Kvitne skal spørsmålet om klage behandles av kommunestyret 9. mars.
– Vi har fått utsettelsen vi har bedt om sånn at saken kan behandles i kommunestyret. Vi ønsker at saken skal behandles politisk, og vi kommer til å innstille på at kommunen skal klage, sier Kvitne, som tidligere har benektet at kommunen er den som "krangler" med den 93 år gamle kunstneren Reidun Aafløy Hansen som har gitt statuen i gave til Tinn kommune for oppsetting i Adminiparken.

Tidligere saker om "Blomsterpiken" på Radio Rjukan:
Statuegave til besvær 
Venter svar på dispensasjonssøknad 
Nei til Blomsterpiken i Adminiparken
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia