fbpx

Måtte flykte fra voldsomt vulkanutbrudd

Radio Rjukan10. april 20213min
vulkanutbrudd

Stina Herberg, opprinnelig fra Rjukan, har som kjent vært forberedt på at det kunne bli et mer alvorlig vulkanutbrudd fra vulkanen La Sourfrière på St. Vincent, men det ble mer dramatisk enn hun hadde trodd, da det voldsomme utbruddet kom i går kveld.

I natt flyktet rjukanjenta Stine Herberg og hennes medarbeidere fra folkehøgskolen hun driver på St. Vincent. De fikk beskjed om at det begynte å nærme seg et voldsomt utbrudd, og riktig – det kom etter at de var kommet seg trygt til grønn sone sør på øya St Vincent, som er hovedøya i den lille øynasjonen St. Vincent & Grenadinene.

De fikk beskjed om å evakuere torsdag kveld etter at målinger hadde vist et nært forestående utbrudd etter at det har vært tiltagende jordskjelv på øya de siste dagene. Men utbruddet kom likevel før de trodde. Røyk- og askeskyen fra vulkanen La Sourfrière steg nesten 6.000 meter opp i lufta, og så ble alt svart, så regner det aske.

– Veldig skremmende, og det kan sees fra hvor enn du er på øya, forteller hun.

Du kan støtte Stina vi Rjukan Lions Club: For å gi et bidrag kan en VIPPSE til 655452 eller sende et beløp til 2620.66.89624. Ethvert beløp, uansett størrelse, vil komme frem og være til hjelp.

– Jeg må få summet meg litt. Det er nå ca. 5 timer siden det smalt voldsomt. Det er fullt vulkanutbrudd. Det er et voldsomt inntrykk. En miks av sirener, kofferter, askeregn. Det er som å være i en krigssone, og nå skal tusenvis av mennesker evakueres, sier Stina.

Hun har flyktet sør med sine medarbeidere, og også fått fraktet ut hestene fra hesteskolen hun driver, til byen Buccament i grønn sone på St. Vincent.

Den siste uka har småskjelv blitt stadig større jordskjelv som tydet på at vulkanen ikke ville nøye seg med et still utbrudd. Og nå er det altså klart for full katastrofealarm på St. Vincent, der nærmere 16.000 mennesker må evakueres fra nordøya.

– Heldigvis har folk vært forberedt, selv om det er umulig å forberede seg helt på dette, sier Stina.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia