fbpx

Mannheimen frigitt etter brannundersøkelser – men mye fortsatt uavklart

Radio Rjukan27. januar 20175min
mandheimen-sperret-2_6d7d

Det er fortsatt ikke offentliggjort noen brannårsak etter brannen i Mannheimen på tampen av 2016.
Politiet vil uttale seg først til Tinn kommune, men de avsluttet sine tekniske undersøkelser tirsdag, og skal ha et møte med kommunen.

– Vi har ikke fått noen brannårsak ennå, men vi skal ha møte med politiet tirsdag 31. januar der vi går igjennom resultatet av brannetterforskningen, sier kommunalsjef Finn-Arild Bystrøm.
På et tidspunkt vil vi som byggeier få beskjed om det de har funnet ut, men hittil har politiet holdt det det har funnet ut for seg selv.

Det er gått snart en måned etter brannen, men det har likevel vært en rask jobb.
-Vi har vært heldige med at politiet kom raskt igang med etterforskning. Det er ikke en selvfølge. Noen må vente lenge, men det nærmer seg nå ferdigstilt, så får vi se hva de har kommet fram til, sier Bystrøm.

""Det vi trenger nå er en forsikringsavklaring, og en tilstandsrapport på bygget. Vi har hatt gode og fruktbare møter med forsikringsselskapet KLP Forsikring. De var her første gang for 14 dager siden og andre nå på mandag, forteller Bystrøm. Nå er det endel svar man venter på.
– Hvordan bygget skal sikres, og prosessen med en tilstandsvurdering, samt hvordan en gjennomoppbygging skal skje. KLP og vi har ikke mye erfaring med brann i verdensarvbygg, så her er det mye som må avklares, sier kommunalsjefen.

– Vi slipper til i de tre nederst etasjene nå, men ikke i fjerde og loftsetasjen. Politiet var ferdige tirsdag og nå blir bygget frigjort. Da skal opprydning på loftet skje, og det gjelder å få tetta bygget best mulig. Vi vet ikke hva bygget tåler og kan hva det kan brukes til byggteknisk.Ønskes f.eks. industrielle bedrifter inn der, må vi vite om det holder mål for det, og om kravene for slikt i 2017 er oppnådd, sier Bystrøm.

Rent bortsett fra det, tyder ting på at det solide bygget har klar seg bra fra tredje etasje og nedover.
– Det er ikke bærekontruksjonssvekkelse, spå vidt vi har fått vite. men en full teknisk gjennomgang er ikke gjort.
Vi skal røntgenlese gulvene for å se om det er skjedd skader. Vi vet det er vannskader og sotskader, men vi tror ikke det har svekket byggets bæreevne, og vi har vært heldige med at det ikke var sprengkulde etterpå og at det har vært ikke store nedbørsmengder, forteller Bystrøm.

Vannet er nå pumpet ut og bygget står til tørking.
– Det vil ta – hold deg fast – opptil 8 måneder å tørke det. Så forsikringsselskapet ventet heftige strømregninger – men, som sagt det går også på forsikringen.

Riksantikvaren ønsker at den påbygde fløyen bør rives ved en restaurering.
– Jeg blir ikke overrasket om det tilbygget fjernes. Skal Mannheimen settes tilbake til opprinnelig stand, så bør man gjøre det, men det er altså heller ikke klarlagt, sier Bystrøm.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia