fbpx

Lovbrudd fra sykehusledelsen

Radio Rjukan30. mars 20155min
rjukansykehus6_c355

Da Fylkesmannen i Telemark gjennomførte to tilsyn ved Rjukan sykehus i mars, ble det gjort funn som ga grunnlag for å konstatere avvik, viser ein foreløpig tilsynsrapport.
Rapporten fremstår som grundig, og gir sviende kroitikk av bpåde ledelsen i prosessen, og viljen til å skyve ting uder teppet underveis. Klinikksjef Per Urdahl er likevel ikke villig til å ta all kritikken, foreløpig.

Sykehuset Telemark HF har ikke gjennomført tilstrekkelig med risiko og sårbarhetsundersøkelser før omstillinga ved sykehusdriften på Rjukan som fylgje av Utviklingsplanen for 2014-2016, og følger heller ikke opp med vurderinger av nødvendige tiltak under omstillinga. Det er fylkeslegens konklusjon i den foreløpige rapporten som nå er lagt fram.
Bruk av avvikssystemet har også vært mangelfull, viser den fyldige rapporten som er utarbeidet av fylkeslege Steinar Aase og hans team fra Fylkesmannen i Telemark.

Det var et såkalt uanmeldt stedlig tilsyn som ble gjort 16. mars, etter at det vart kommet inn atskillige bekymringsmeldinger om driftsforholdene ved Rjukan Sykehus etter at ledelsen var valgt å legge ned store deler av driften, også raskere enn beskrevet i det som kalles Utviklingplan for Sykehuset Telemark, som i realiteten er en nedbygging av sykehustjenestene i Telemark både på kort og lang sikt.
Kragerø, Rjukan og Porsgrunn sykehus skal legges ned, uten at det er gitt garantier for en utbygging av sykehuset i Skien, hverken på kort eller lang sikt. Utviklingsplanen ligner mer på en nedleggelseplan for helsetjenester i Telemark.
 
Ledelsen ved Sykehehuset Telemark har brutt loven ved at de "ikke har gjennomført adekvate risiko- og sårbarhetsvurderinger før omstillingen ved sykehuset i Rjukan som følge av Utviklingsplanen for 2014-16, og følger heller ikke opp med vurderinger av behov for risikoreduserende tiltak under omstillingen. Bruken av avvikssystemet i denne prosessen er også svært mangelfull" heter det i Fylkeslegens rapport.

– Det dreier seg om en krevende omstillingsprosess, og det er klart at dette er alvorlig, sier Aase til NRK Telemark, som ikke kunne påvise noe farlig eller uforsvarlig da de var der. 
– Rjukan sykehus har engasjerte og dyktige medarbeidere som gjør sitt beste i denne fasen, og det er nå tryggere enn det har vært, etter at de har påpekt rutinebrudd fra ledelsens side, sier Aase.

Nå har ledelsen fram til 12. april til å svare på kritikken, og få på plass en adekvat risiko og sikkerhetsanalyse.
– Det er fortsatt behov for en slik analyse også i fortsettelsen av sykehuset, slik vi ser det, sier Aase.

Per Urdahl tror ikke det er begått lovbrudd.
– Vi vet ikker om vi er helt enige i at det er begått lovbrudd, men vi har notert oss kritikken, og skal se på det over påske. Vi kunne helst sikkert sett på dette på en bedre måte tidligere, sier klinikksjef og fungerende direktør ved STHF Per Urdahl til NRK.

Her er hele den foreløpige tilsynsrapporten

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia