fbpx

Julesalget er årets store sesong Rjukans vinmonopol

Radio Rjukan29. desember 20169min
vinmonopolet-1_9127

""Det er høysesong på Rjukans vinmonopol i Handelshuset No. 17 i Storgata. Flaskeetiketter i alle valører slår mot en når en først kommer innenfor polets mer anonyme vegger. For polet roper ikke opp om endringer eller utvalg. Her må du finne fram sjøl, som følge av den restriktive norske alkoholpolitikken.

Og Radio Rjukan har for en gangs skyld funnet veien til "polet" en lørdag formiddag, en uke før jul, for å få vite hva årets jul inneholder av klirrende og klukkende flasker.

Bustikksjef gjennom en årrekke, Oddveig Skorem, som står å rydder i hyllene for å gjøre klar til dagens salg, tar oss imot med et smil, og presiserer at hun ikke kan trekke frem enkeltmerker og bestselgere, men må være mer generell. Også det i følge lovverket. Men vi skal da ""finne ut litt likevel!

– Det er den største måneden for oss, så det er nok å holde på nå før jul, sier Skorem.
– Det er ikke de store svingningene fra år til år. Vinmonopolet finner folk fram til.

– Rødvin går det mye av, og akevitt til jul.
Noen er tradisjonsbundne, mens mange også varierer med ulike rødviner hver gang de er innom butikken.
Det går mer akevitt gjennom hele året nå enn før, da det har kommet mange flere typer, og det er en trend at de blir litt lettere og mildere, sier Skorem.
– Ellers er det drikke til julematen, og det går mer og mer dessertvin.
Både portvin og sterkvin som passer til desserten, enten det er kake, riskrem eller karamellpudding.

""Veit folk hva de vil ha?
– Det er begge deler. vi hjelper jo folk så godt vi kan, slik at de finner viner som folk liker. Den viktigste regelen er å finne en vin du liker selv, da fungerer den ofte til den maten du liker også. For vår del blir det viktig å vite hva folk liker. Noen liker tørre viner, andre vil 

Hva er nytt i år?
– Det er mer og mer alkoholfrie gode viner. Nå er det kommet kjempegode alkoholfrie viner, og viner som ikke er av-alkoholiserte, men viner som smaker veldig godt. Og gode eplemoster og gode alkoholfrie øl-slag. 
Skorem viser fram et godt utvalg av begge deler. 
– Treliter eplemost på boks går det mye av. Et kjempealternativ på julebordet, ikke minst for unga. Heller en slik enn brus, spør du meg, sier Skorem.
– Ellers er det ikke de helt store nyhetene i år, men det er stadig flere mikrobryggerier som produserer gode juleøl.
Det er bedre utvalg av det, og det blir stadig bedre håndverk. Men det er bare snakk om sterkøl. Skal du ha Gaustatoppen-pils, må du i butikken.

""Ellers er hyttefolket noe som øker tilstrømmingen, og er en ikke uvesentlig del av kundegruppa.
– Hyttefolket er en stor kundegruppe, og viktig for omsetningen. Særlig i romjula kan vi ikke legge skjul på at det er en stor kundegruppe. Det kan gå andre ting når det er mye hyttefolk, men det er ikke de store ulikhetene. Det går greit å ha varene på plass i butikken. Noen store overraskelser er det egentlig ikke, forteller butikksjefen.

Det går også mer musserende.
– Det går stadig mer musserende viner, og en vridning fra mørke viner til lyse viner, og fra sterke alkoholvarer til mindre alkoholholdige. Musserende viner er en slager til nyttårshelga, men det går mer av musserende hele året nå enn før.
Det henger nok sammen med trendene som går fra sterkere saker til litt mildere, tror Skorem.

Skal folk ha champagne til nyttår?
""En ekte Champagne er laget i Champange-distriktet i frankrike, og koster ofte litt mer. Den er ofte tørrere, og det er smak og behag.
– Mange velger ofte et rimeligere alternativ, som Cremonte fra Frankrike, eller den spanske Cava, eller italiensk Prosecco, sier Skorem.

I år er det spesielt at det er åpnet opp for å ha åpent på aftenene.
– Det er første året vi har åpent på nyttårsaften, men julaften er fortsatt stengt. Hele uka før jul er det åpent til klokka 18, og det er åpent fra 10 til 17 i romjula, og fredag er det åpent til 18 på fredag 30. desember.
Nyttårsaften er det altså åpent for første gang, og da blir det vanlig lørdagsåpningstid 10 til 15.

Hva må du selv ha på julebordet?
– Nja, det er ikke så mye jeg selv må ha. Jo – det skal jeg fortelle deg! Det jeg må ha er eplemost, som hele familien har glede av. Og da på flaske. Det er litt mer stas med flaske på bordet. Det MÅ jeg ha til jul, sier skorem, og ønsker alle en god jul og velkommen innom Vinmonopolet i sin julehandel.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia