fbpx

Årets store norske film

Radio Rjukan24. desember 20204min
den-storste-forbrytelsen3

Det har vært det store annerledesåret for kinoer i hele verden, og også kinoen på rjukan har har en nedgang i besøket på over 40%. Korona-pandemien stengte alle norske kinoer i tre måneder, og i tillegg har de største publiumstrekkerne fra Hollywood fått premierene utsatt, noe som har ført til at filmåret har blitt svekket. det har imidlertid ført til en opptur for norsk film i statistikken, for folk tar gjerne turen på kino. Derfor kan norsk film skilte med et bra år på kino, og som avlsuttes med en smell. Årets største norske filmutgivelse, Den største forbrytelsen, er nemlig klar for norske kinoer fra 1. juledag. i Oslo blir det riktignok bare på drive-in-kino. Men på Rjukan kino blir det mange muligheter til å se filmen i varme og koronasikre omgivelser.
– Klart vi har forventninger til denne. Vi har stor tor på at dette blir en av året store filmer på kino, sier Robert Jenbergsen, og viser til at krigsfilm på kino er alltid en vinner.
– Det er satt oppe flere forestillinger, med første forestilling på premieredagen 25. desember, men det kan bli flere hvis folk går mann av huse. Billettene er lagt ut, så det er bare å bestille på rjukankino.no, forteller kinosjefen.

Og nå dreier det seg om ett av de mørkeste kapitlene i norsk krigshistorie, jødedeportasjonene. Vi skriver 26. november 1942.
Etter ordre fra den tyske okkupasjonsmakten blir en storstilt politiaksjon igangsatt over hele landet. I Oslo er over 300 politifolk, hirden og NS-medlemmer kalt inn for å bistå. Over 100 drosjer er rekvirert til oppdraget. Jødiske kvinner, menn, barn og eldre skal arresteres og deporteres samme dag. En måned tidligere hadde politiet i Oslo arrestert nesten alle jødiske menn over 15 år og samlet dem på Berg interneringsleir utenfor Tønsberg. Grytidlig om morgenen den 26. november, blir de vekket og kjørt vekk med tog i krøttervogner. Destinasjonen er kaia i Oslo. Jøder fra hele Norge er hentet og fraktet hit. Ved utstikker 1 ligger det tyske frakteskipet Donau klar for å ta imot den menneskelige lasten. I korte glimt gjenforenes menn og koner, fedre og barn, bestefedre og barnebarn, før de brutalt blir revet vekk fra hverandre igjen. Skrekkslagne og uvitende om sin skjebne tvinges de under dekk på det store lasteskipet. Donau forlater Oslo med totalt 529 norske jøder ombord. Endestasjonen er utryddelsesleiren Auschwitz.

«Den største forbrytelsen» er en storslått og dramatisk film basert på virkelige hendelser som strekker seg fra 30-tallet til fredsdagene i 1945. Fortellingen om familien Braude står i sentrum for handlingen i filmen. En vanlig norsk arbeiderfamilie som inntil disse skjebnesvangre dagene hadde levd sine liv i trygghet på Grünerløkka. Der levde de med sine drømmer for livet og ambisjoner for fremtiden, men fikk sin skjebne beseglet av det faktum at de var jøder. Familien Braude spilles av Jakob Oftebro (Charles Samuel Braude), Carl Martin Eggesbø (Harry David), Eilif Hartwig (Isak Josef), Silje Storstein (Helene), Pia Halvorsen (Sara Bertha) og Michalis Koutsogiannakis (Benzel). Manus er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad, med utgangspunkt i Marte Michelets bok Den største forbrytelsen. Regien er ved Eirik Svensson (Harajuku, Natt til 17., En som deg). Filmen er produsert av Fantefilm Fiksjon med produsentene Martin Sundland, Therese Bøhn og Catrin Gundersen.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia