fbpx

– Jeg er fortsatt veldig tilhenger at vi får gode og fornuftige helsetjenester ute i periferien

Radio Rjukan1. desember 20167min
per-urdahl_708b

Det ble mandag klart at øre-nese-hals-klinikken på Rjukan sykehus forsvinner i desember, etter beslutning tatt av klinikksjefen selv. Per Urdahl har fått beskjed om å finne 20 millioner kroner på Rjukan og Notodden som en del av innsparingen på de minst 250 millionene som må spares, dersom kuttplanene for Sykehuset Telemark kan fortsette.

Tinns ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland er ikke engang skuffet over at Sykehuset Telemark igjen kutter i det lille tilbudet som er igjen på Rjukan sykehus.
– Det er ingen overraskelse. Det var noe jeg fryktet; at Sykehuset Telemark plukker vekk tjenester en etter en fra den polikliniske delen fra Rjukan, sier Birkeland.
– Men jeg forstår ikke hvordan de tror de skal tjene penger på det. For Sykehuset Telemark har ansvaret for pasientene i Telemark og hvis øvre Telemark skal bruke Buskerud istedet, så må Telemark betale gjestepasientordning til Buskerud, sier Birkeland.

– De har jo en vannvittig økonomisk krise i Telemark, så vi skjønner ikke hvordan de vil tjene på å ha mindre pasienter, og så gir dem inntektene til Buskerud!
– Jeg er ikke sikker på det regnestykket, og de satser vel på at de fleste ikke skriver reiseregning til Helfo.
Det veit vi at mange ikke gjør, så det regnestykket er ikke godt å svare på, sier Birkeland, som i slutten av uka tar en tur til Oslo for å sondere litt i en sak rundt sykehussaken.
– Men det er foreløpig unntatt offentlighet, så det får dere ikke mer om nå, sier Birkeland.

Per Urdahl høres ikke ut som han beklager de nye kuttene, men har en rasjonell forklaring.
– Vi er i en vanskelig økonomisk situasjon på sykehuset, og i mine ansvarområder skal jeg spare 20 millioner i 2017 og da må jeg se på de tiltakene som smerter minst. Da har øre-nese-hals vist seg å være et av de tiltakene. Det er ert ganske dyrt tilbud, og er ett av de vi ønsker å ta bort, fordi det kan leveres av øre-nese-hals i Skien, sier Urdahl.

– Det er en poliklinikk som er et godt tilbud, og i tråd med tilbudet vi har sagt skulle være på Rjukan, og er en del av gammel Blefjellsavtale som koster mye penger. Ulempen er at det er en avtale som er svært dyr for oss, og det vil være billigere å sende pasientene til Skien, selv om ulempen er at pasientene må reise lengre for å få tilbudet, sier Urdahl til Radio Rjukan.

– Vår intensjon er at øre-nese-hals-tilbud skal gis i Skien, men ser ikke bort fra at noen pasienter heller ønsker å dra til Kongsberg, noe som står dem fritt til å gjøre. Det er også en lite tilbud med en 20% stilling på Notodden, som, drives av en privatpraktiserende spesialist, forteller Urdahl, som mener det er naturlig at tilbud også på Rjukan kuttes, selv om man nylig har kuttet 95% av tilbudet ved sykehuset fra før av de siste to årene i den såkalte "Omstillingsplanen for Sykehuset Telemark".

– Nå jobber jeg parallelt med Helse Sør-Øst om å få hjemmel for en privatpraktiserendespesialist til å få til et tilbud i Notodden og Tinn på øre-nese-hals, og gjerne også på gynekologi, som er altfor dårlig dekket her i Telemark. Jeg er fortsatt veldig tilhenger av å få gode og fornuftige helsetjenester ute i periferien. De ville vært et godt tilbud å sende spesialister fra Skien ut i distriktene. Så får vi prøve å også få til et tilbud i gynekologi her, som idag er for dårlig i øvre Telemark, sier Urdahl.

Hva er igjen av Sykehuset Telemarks tilbud på Rjukan sykehus nå?

– Vi har en god medisinsk politiklinikk og en røntgenavdeling som fungerer. Vi har god dialyseavdeling som har vokst gjennom hele perioden, og en liten medisinsk og kirurgisk poliklinikk som også fungerer. Sånn sett oppfyller vi intensjonene i avtalen, sier Urdahl, som legger til:
– Og så har vi et prosjekt på gang som vi jobber med, der intensjonen er å få folk tidligere tilbake i jobb.

– Min intensjon er å holde og bevare det vi har sagt vi skal ha på Rjukan, og jeg mener av hele mitt hjerte at man skal ha et tilbud på Rjukan som de heller kan få i periferien, og ikke må dra sentralt for å få, slik at færrest mulig pasienter må reise sentralt. Men noen utfordringer er det selvsagt at leger blant annet ikke så lett flytter på seg, sier Urdahl.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia