fbpx

Innstiller til riving av Hydro-blokkene

Radio Rjukan9. februar 20185min
tinngt65-69-17_7abf

""Innstillingen går ut på at Tinngate 65,67 og 69 bør rives.
Ifølge innstillingen er murblokkene er i dårlig stand og uten bevaringsverdi.

Det er argumentasjonene i saken som Tinn formannskap skal ha opp som sak torsdag.

Teknisk sjef Jan Arvid Gravklev har fått taksert de gamle pensjonistboligene som Hydro bygde på slutten av 40-tallet.
De ligger like vest for Eldres Hus.

De tre blokkene får en samlet verdivurdering på 1,6 millioner.
– De er til dels i svært dårlig stand med leiligheter med stort oppgraderingsbehov. Det er ikke mulig å omgjøre de små enhetene om til omsorgsboliger etter krav til moderne eldreomsorg, TEK 17 i plan- og bygningsloven, og det vil heller ikke gi støtte fra Husbanken. Det er mulig å kun beholde utvendig skall, men boligene likevel bli lite arealeffektive og dyre, ifølge ""Gravklev. Han konkluderer at man får best løsninger og mest for pengene ved å rive for å gi plass til nye omsorgsboligene, skriver RA.

– Blokkene har liten historisk verdi, utover kulturhistorien som Hydros pensjonistboliger. Det er standard boligblokker som det finnes flere av i landet, fastslår Gravklev, som heller ikke ser behovet for små leiligheter i det vanlige boligmarkedet på Rjukan.

I innstillinga til rådmannen foreslås det å bruke investeringsmidler til pleie- og omsorg (ny plan) til å dekke rivingen av blokkene, melder RA.

I juni ifjor gikk lokalhistoriker Bjørn Iversen ut i Radio Rjukan med motsatt konklusjon. Det samme gjorde Svein Moen i RA.
han mener at blokkene må bevares, og bør pusses opp, og at byggene er arkitekttegnede og bevaringsverdige.
Svein Moen mener at vyggene er i god bygningsmessig stand, mener Svein Moen.
Rivningsspørsmålet ble aktualisert av debatten rundt tilpassede eldre- og omsorgsboliger med hensyn på fremtidige behov på området. 
Tinn SVs Steinar A. Miland stod fram i RA sammen med Gunnar Undersrud, der de forslår å rive boligene, eller i hvert fall et par av dem, for å gi plass til et tilpasset nybygg, tilknyttet Eldres Hus, der sykehustjeneseter og legevakt nå er besluttet flyttet etter at posisjonen har gjort vedtaket mot opposisjonens stemmer. 

Ap's Vigdis Røsshammer mente deretter i et avisinnlegg i RA at det er lite miljøvennlig å rive byggene, og mener det er gurnn til å imøtegå en tilsynsrapport fra mars 2017 som sier at tilstanden på lavblokene er dårlig.
Hun mener en rehabilitering er det som er klart mer miljøvennlig. ​

– Dette er en slags funkisbygg som er tegnet av arkitektfirmaet Thorvald og Henning Astrup, som er arvinger etter den berømte norske arkitekten Thorvald Astrup, fortalte Bjørn Iversenb til Radio Rjukan i juni
Astrup er en av Norges mest kjente industriarkitekter, og har tegnet blang annet Rjukan Admini, Vannstoffen som nå skal graves frem igjen, og Såaheim Kraftverk, som han tegnet sammen med Olav Nordhagen, forteller Iversen.​

Se tidligere saker på Radio Rjukan:
Ønsker boligblokkene ved Eldes Hus pusset opp

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia