fbpx

Imponerende papirkunst i Telemarksgalleriet

Radio Rjukan13. august 20214min
montering - foto Helene Brekke

Papiret kommer hjem – eller i alle fall tilbake til Tinfos Papirfabrik. Takket være en kunstner av stort format.
Lørdag åpner ny utstilling Paper Drawing #33 i Telemarksgalleriet med papirkunstner Marit Roland.

Telemarksgalleriet har invitert papirkunstneren til å lage en stedspesifikk installasjon i den store utstillingshallen på Telemarksgalleriet, bestående av store papirskulpturer i rosa papir. Og da snakker vi papir i storformat på rull.

– Det er en helt unik utstilling som er den 33. jeg holder. Alle disse utstillingene er helt unike på sin måte. De er ulike og tar ibruk lokalet. Jeg er veldig stolt av å bli kontaktet av NIA og Telemarksgalleriet, sier Roland, som virkelig opplever at papiret har kommet hjem i lokalene til det som før var papirfabrikk.

Det er åpning av utstillingen klokka 13 lørdag, med åpningstale ved Maria Veie Sandvik, og der Elly, Ellen Marie Løkslid, som er aktuell med sitt tredje soloalbum i september i år, skal holde musikalske innslag på selve åpningen. Maria Veie Sandvik er kurator, forlagsredaktør i Museumsforlaget og kritiker. Hun har fulgt Roland fra begynnelse av hennes karriere.

Marit Roland arbeider innen det utvidede tegnefeltet med papir som sitt medium. Hun tar utgangspunkt i det industrielle papiret – bearbeider det, bretter og former det. Med bare papir som materiale, tegner hun med papiret og lager installasjoner og kunstverk.

– Telemarksgalleriet har invitert Roland til å lage en stedspesifikk installasjon i den store utstillingshallen. De massive takbærende jernsøylene vil danne en imponerende og kontrasterende ramme rundt Rolands papirarbeider, forteller avdelingsleder helene Brekke som er storimponert over det hun har sett under monteringen den siste uka. For utstillingen settes opp her, og kan bare sees på Notodden.

– Når det hele er over, rives utstillingen, og alle skulpturene og papiret går til resirkulering. Så det er en slik type utstilling, forteller Brekke.

Det må være mye arbeid?

– J. det er det virkelig! Første del gikk til å planlegge, og så kommer prosessen i selve lokalet. Og denne gang blir det rosa papir. Bare rosa, men jeg bruker to ulike typer rosa papir, forteller Roland, som tidligere også har benyttet helt hvitt papir.
Hun begynte med dette etter en kreativ krise.
– jeg komt il et punkt som mange kunstnere gjør, da jeg ikke visste hvor jeg skulle gå videre og fikk en kunstnerisk krise, før det etter hvert kom til meg at jeg skulle jobbe med selve papiret. Siden har jeg ikke sett meg tilbake, sier Roland, som gleder seg over at utstillingen skal henge oppe til midten av oktober.

– Men nå håper jeg på godt oppmøte på åpningen, sier Roland som selv er tilstede.
– Jeg er tilstede og snakker gjerne om kunsten. Jeg elsker å møte publikum, forteller Roland.

De som ønsker å være med på åpningen må bestille billett på forhånd som følge av koronasituasjonen.
– Det er mulig også komme uten, men det sikreste er å bestille å nett, sier Brekke.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia