fbpx

Idéen om Nasjonalt kompetansesenter for helse- og velferdsteknologi på Rjukan er død

Radio Rjukan18. januar 20246min
rjukansykehus5_849a

Rjukan Digital Arena (RDA) ble til etter at Crayon-gründer Rune Syversen så potensiale i å utvikle digitale helse- og omsorgstjenester i tett samarbeid med sykehus- og kommunale tjenester. Man gikk høyt ut og lanserte idéen om å intet mindre etablere et Nasjonalt kompetansesenter for helse- og velferdsteknologi.

Planen var at RDA skulle være en avdeling av Tinn kommunes nye Helse- og omsorgsbygg, eller Helsehus om du vil, da i opprinnelig idé lagt til Rjukan sykehus. Daværende daglig leder i RDA Marte Pedersen-Hemma hadde planene klare for å etablere et nasjonale kompetansesenter for helse- og velferdsteknologi på Rjukan som markedsledende på å få til samarbeidet mellom de ulike sektorene på området.

RDA var tungt støttet av Rjukan Næringsutvikling i møter med helse og omsorgskomitéen på Stortinget for å presentere planen og visjonene som var i tråd med Hurdalplattformen til den da nylig påtroppede Ap-Sp-regjeringen.

To år seinere er ikke bare hoveddelen av koronapandemien over, men det er også hovedtanken bak RDA. Selskapet – hvor Tinn kommune hadde en eierandel – er solgt til et lite Oslo-basert IT-firma som her Tangelo AS (Uttale: Tangélo), mens Marte Pedersen Hemma har forlatt selskapet samtidig med ta hun gikk ut i barselpermisjon. Hun har gått over i full jobb i analyseselskapet Tinkr. Sistnevnte er kjent i Tinn som selskapet som nylig vant anbudet for en sentrumsanalyse i forbindelse med konsekvenser for Rjukan sentrum med utflytting av helsetjenester til Bjørkhaug.

– Salget av RDA skjedde jo rett etter at jeg gikk ut i mammapermisjon, så det var det andre som styrte med. Men de er kjøpt opp av Tangelo og har valgt en ny strategisk retning hvor de spisser seg mer inn mot IT-tjenester. Og det er det altså også Tangelo driver med. Så nå fortsetter de med rene IT-tjenester, og så er fortsatt de ansatte på Rjukan, sier Pedersen-Hemma.

–Jeg har gått over til en annen jobb hos Tinkr. De har også etablert seg på Rjukan via meg. De gjør en del tjenester for kommunen og RNU. Det de som har skrevet den bostadsattraktivitet-rapporten, blant annet. Veldig flinke folk, mener Pedersen-Hemma som bekrefter at den opprinnelige planen for RDA er fullstendig forlatt.

–Ja, det er riktig.. Det er noe som Rjukan Digital Arena ikke kommer til å kjøre videre på, nei, sier Pedersen-Hemma og viser til at Crayon-gründer Rune Syversen har flyttet til Sveits.

–Det skjer jo ting i verden. Ja, det gjør jo det. Så RDA har ikke lenger det fokuset de hadde, sier Pedersen-Hemma, som drømte om 50 arbeidsplasser i kompetanseprosjektet som aldri fikk full politisk støtte i Tinn om å etablere seg i bygningsmassen til Rjukan sykehus.

RDA vil etter alt å dømme på sikt oppløses som eget selskap og inngå i Tangelo. RDA tok opp i seg Dataservice Rjukan som også drev IT-tjenester, og det er altså den forretningsidéen som forsetter – med en del kunder som ble med over fra Dataservice Rjukan.
Oslo-baserte Tangelo bekrefter at de rjukanansatte nå skal jobbe med rene IT-servicetjenester.

–Det betyr ikke så mye for det som skjer på Rjukan, snarere hvert imot. Nei. Vi ønsker jo egentlig å styrke det som skjer på Rjukan hvis vi får det til. Vi jobber i hovedsak med IT-drift, og bidrar til IT-drift for de som trenger det, så vi er en slags liten IT-avdeling, men vi jobber også mye med hardware og nettbutikker, og drift av webshops, sier daglig leder Jon Inge Gabrielsen.

–Så Rjukan Digital Arena lever enda, men planen er nok også å kanskje avslutte det som eget selskap på et eller annet tidspunkt. Men det får vi se litt hva som er mest hensiktsmessig. Men alle ansatte er blitt med over, og egentlig så fortsetter vel RDA videre akkurat sånn som før, sier Gabrielsen som forteller at det er tre ansatte i RDA etter overtakelsen.

Nå er det altså ingen grunn for Tinn kommune å sette av lokaler til et Nasjonalt kompetansesenter for helse- og velferdsteknologi i et nytt helsehus. Hele grunnidéen for RDA forsvant da politikerne la det nye helsehuset til Bjørkhaug, og selv om de skulle finne på å ombestemme seg nå, så er kompetansesenteridéen borte – i alle fall gjennom Crayon og RDA.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia