fbpx

Hva må til for gratis sykehusovertakelse?

Radio Rjukan26. september 20165min
rjukansykehus1_550f

Fram til nå har helse- og omsorgsminister bent Høie velsignet alle påfunnene til Sykehuset telemark HF, nærmest med en blankofullmakt. Nå sist i en uttallse fra Høie om at sykehuset skal kunne selges til høystbydende på det åpne marked, og slik i praksis kan ende pp som asylmottak, til tross for at det er utleid til helsevirksomhet både til Tinn kommune, i en intensjonsavtale med det private Ibsensykehuset Rjukan og at STHF selv har ca. 10 ansatte i en rehabiliteringsfunksjon med dialyse, noe Bess Frøyshov har kalt "Et godt dagsykehus", en beevnelse som ikke står noen andre steder i offisielt norsk helsevokabulatur.

Hva må så til for at SPs nylig fremlagte forslag skal kunne gå igjennom?

En helomlegging fra helseminister Høies side synes utopisk, da han har vist null forståelse hverken for behovet for et sykehus på Rjukan, og at han har superdialog med Sykehuset Telemark HF, som han ved fremleggelsen av den nasjonale sykehusplanen kalte "sliterne i norsk helsevesen".  
Sannsynligheten må sies å være lik null, i hvert fall i en situasjon der Høie ikke be skiftet ut som minister i regjeringens nylige kabalomstokking.

""Aps Telemarksrepresentant Terje Lien Aasland, som sviktet totalt sammen med Arbeiderpartiet da saken om en utsettelse kom opp samtidig med den store demonstrasjonen foran Stortinget, har siden skrevet brev til Høie 19. juni i sommer, der han ber om at sykehuset overføres vederlagsfritt til Tinn kommune.
Brevet kan leses i sin helhet her til høyre.

Før dette brevet opplevde alle som kjempet mot en nedleggelsesvelsignelse fra Høie før en Nasjonal Sykehusplan ble fremlagt at Ap fremla et helt eget forslag i Stortinget, istedetfor å støtte SP og SVs utsettelsesforslag.
Når KrF i tillegg, som følge av Olaug Bollestads hestehandel for å redde Flekkejoird sykehus, valgte å ikke støtte utsettelsesforslaget, var det dømt til å mislykkes.
FrP hadde samtidig vendt sine tidligere lovnader ryggen. De hadde i valgkampen hatt tre klovner på besøk på Rjukan og sa de var garantister for at Rjukan sykehus skulle bestå.
Til tross for at lydopptak av disse lovnadene ble spilt for FrPs stortingsgruppe, valgte FrP å stemme mot en utsettelse.

Følgene ble at FrP og KrF fikk sine lokallag i Tinn nedlagt fordi ingen lenger ville stille på listene til partiet, og at Ap fikk rekordlav oppslutning  i Ap-bastionen Tinn, og svært lav oppslutning i flere av Tinns nærområder, og førte til at SP gjorde brakvalg i både Øvre Telemark og i Kongsbergregionen.
Tilliten til Ap er forsatt på et lavnivå i Tinn,  selv om Lien Aasland har gjort utspill for å dempe på dt lokale Ap-hatet.

Dersom Aasland får Ap til å stemme for SPs forslag i Stortinget kan det bøte noe. Men er Sp og Aps stemmer nok, dersom de også får støte av SV og MDG?
Nei. Skal dette gå igjennom, må hele KrF eller Venstre i tillegg til Telemarks øvrige representanter, eller andre utbrytere av Høyre og FrP stemme for forslaget.
Høyre ig FrP har 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia