fbpx

Høie svarer om Rjukan sykehus

Kyrre Dahl2. oktober 20204min
SL
Solfrid Lerbrekk, Foto: Stortinget

Helseminister Bent Høie har svart på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk som handlet om hva som skjer på Rjukan sykehus

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Kan helseministeren bekrefte eller avkrefte om det foregår planer for ny aktivitet i de tidligere lokalene til Rjukan sykehus?

Begrunnelse

I 2014 vedtok et flertall i Stortinget å legge ned Rjukan sykehus mot store protester fra samtlige politiske partier og befolkningen i Tinn kommune.
De partiene som stod bak nedleggelsen, bl.a. Ap, Høyre og Frp på Stortinget, utgjør nå posisjonen i Tinn kommune.
Disse partiene gikk i fjor til valg på å få til ny aktivitet i de tomme lokalene i det tidligere sykehusbygget, og som i dag eies av Helse Sør Øst, som har en beskjeden aktivitet der i dag.
I januar var tre av Høyres medlemmer i helse og omsorgskomiteen på befaring på sykehuset, sammen med lokale høyrepolitikere.
Dette har skapt spørsmål og optimisme om det er slik at man fra regjeringens side har planer om ny helserelatert aktivitet i det tidligere sykehusbygget.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er Sykehuset Telemark HF og Helse Sør-Øst RHF som har ansvar for å sørge for nødvendige spesialisthelsetjenester til innbyggerne på Rjukan. Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra Helse Sør-Øst RHF om saken. Helse Sør-Øst RHF opplyser at Sykehuset Telemark HF ikke har konkrete planer om etablering av ny virksomhet i bygningsmassen per i dag. Etter at døgndriften ble avviket i 2014, har helseforetaket drevet dialyse, noe polikliniske tjenester, røntgen og enklere laboratorietjenester på Rjukan. I tillegg leier Tinn kommune arealer for drift av 12-13 kommunale korttidsplasser. Siden avviklingen av døgndriften, har helseforetaket forsøkt å selge bygningsmassen på Rjukan. Det har vært noen henvendelser fra private, men ikke noe som har ført til salg av bygningsmassen.

Helse Sør-Øst RHF opplyser at det har vært dialog mellom Sykehuset Telemark HF og Tinn kommune for å se på muligheter for å legge til rette for felles tjenesteutvikling. Så langt har denne dialogen ikke ført til konkrete planer om ny aktivitet.

Jeg er kjent med at det er et lokalt politisk engasjement med sikte på kjøp av Rjukan sykehus og tilrettelegging for mulige nye helsetjenester og aktiviteter i bygningsmassen. Etablering av ny aktivitet på Rjukan sykehus er noe man eventuelt må bli enige om lokalt innenfor gjeldende rammer for ansvar og finansiering. Økt samarbeid mellom helseforetak og kommune er alltid positivt.

 

Kyrre Dahl

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia