fbpx

Hjartdal med Tinn-frieri

Radio Rjukan17. desember 20155min
inntaksomrader_telemark_1277

Det er de nye truselene den blå-blå regjeringen kommer med mot småkommuner som er utslagsgivende for vedtaket i Hjartdal klokka som ble meldt Tinn klokka 01.30 natt til torsdag. Regjeringen fremla igår en kommuneinntektsmodell som straffer hardt de mindre kommunene, og gjør det i praksis umulig for dem å fortsette som idag.
Hjartdal kommer inn under denne kategorien kommuner, med sine under 2000 innbyggere, til tross for at de i likhet med Tinn er en av fylkets største hyttekommuner.

Frieriet ble tatt usedvanlig godt imot i et samlet kommunestyre. Men først orienterte rådmannen om henvendelsen.
Rådmann Rune Lødøen forklarte overfor Tinn kommunestyre i sin orientering i går, at denne inntekstomleggingen også vil ramme Tinn, mens en sammenslåing, med f.eks. Hjartdal vil endre dene situasjonen, og i tillegg tilføre omstillingsmidler.
Prosessen haster, dersom man ska loppnå omstillingsmidler. Da har man bare fram til juni, opplyste rådmannen.

– Jeg kan si litt om mine vurdering av dette, sa rådmann Rune Lødøen, som mente dette kunne være både interessant og spennende.
– Vi er nabokommuner og har mange fellestrekk og -intersser.
– Vi er begge reiselivs- og hyttekommunerkommuner, er sammen om utvikling av Gaustatoppen og Gaustablikk og Tuddalsområdet.
– Begge er kraftkommuner,
– Begge er med i Vest-Telemarksarbeidet.
– Det er samarbeid mellom energiselskapene
– Begge er jorbrukskommuner
– Bbegge er medlem av Kongsbergregionen.
– En evt. sammenslåing kan få fart på vinteråpen veg mellom Tuddal og Svineroi.

En sammenslåing kan sikre begge kommuner mot de dramatiske kutta som nå kommer i 15-20 år fram i tid, mens de som slår seg sammen, vil beholde nåværende inntekter i 15 år framover før en nedtrapping fra 15 til 20 år.
I tillegg gis reformstøtte for sammenslåping, som jeg tror utgjør ca. 25 millioner kroner for konstellasjonen Tinn – Hjartdal.
 
Det er veldig knapp tid til 1. juli når man skal diskutere seg fram til et forslag og du skal ha en innbyggerinvolvering, kanskje folkeavstenming. Så vi bør ta beslutning helst i dagens møte ,sa Lødøen.

I diskusjonen i kommunestyre ble Hjartdals forespørsel tatt godt imot.
SV, som har vært helt imot, uttalte at de ønsker å gå for en sondering.
– Vi tør ikke si nei til å sondere, så vi ønsker at folket skal se hvilke konsekvenser det vil få, og at folket skal få si sitt, så på vegne av posisjonen (Sp, SV, MDG) kommer jeg med følgende forslag, sa Jørn Langeland (SV), før han ga et forslag som innebærer i korte trekk at Tinn kommune takker ja til Hjartdal kommune med å starte sonderinger og at det oppnevnes et konkret forhandlingsutvalg.

– Det er med glede jeg hører dette. Det var veldig bra, sa Høyres Per Løitegård.
Arbeiderpartiets Birger Hovden takket også, da dette var det Ap egentlig foreslo.
– Da fikk vi tyn for det forslaget fra Sv og Sp. Vi sa i utgangspunktet nei til kommunesammenslåing, og vi vil aller helst stå aleine, men vi støtter jo selvfølgelig forslaget vi fikk idag.
– Forskjellen er jo at nå er Notodden ute, og vi synes dette er bra, sa SPs Flemming Gilhauge, som tidligere var Ap-politiker.
– Vi så tidlig at Notodden ikke tilførte Tinn noenting, men vi var hele tiden positive til Hjartdal, sa Høyres Steinar Bergsland.

Det endte med et enstemmig vedtak for sonderinger.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia