fbpx

Har du skaffet deg billett til Litteraturfestivalen?

Radio Rjukan27. oktober 20204min
Tine Kaae Andersen

Prikken over I’en på Rjukan Litteraturfestival 2020 13. og 14. november blir at en internasjonalt anerkjente Tom Egeland skal bokbades av Espen Selmer-Torgersen. Tom Egeland er kalt Norges Dan Brown, selv om han både begynte tidligere å skrive og at han skriver bedre sine mysterier basert på faktiske etterrettelige kilder, enten det er religion eller djeveldyrking med den intelligente arkeologen Bjørn Beltø som hovedperson. Men han skal også intervjue Caterina Cattaneo som med boka «Jeg har sluttet å telle dager» om spedalske i Bergen, og md et kritisk blikk på legehelten Gerhard Amauer-Hansen, som nå skal filmes.
– Ja, der et et scoop. Espen kjenner Tom, og på den måten fikk vi Tom til å foreslå Cattaneo. Det er vi veldig stolte av, sier biblioteksjef Tine Kaae Andersen. De to seansene finner sted på Rjukanhuset lørdag ettermiddag, skilt av at Aasne Linnestå skal samtale med Nina Grünfeld.

Sterke temaer
– De skal snakke om sviket mot jødene under andre verdenskrig, og Aasne som alltid er lett å be på skal snakke med Nina Grünfeld blant annet om hennes egen farmor Frida som ble sendt til konsentrasjonsleir, sier Andersen.
Men lørdagen starter med at Arne Svingen skal fortelle om sin bokserie inspirert av De 10 bud. i høst kommer han med «Min sønn», som er andre bind i serien. Lite etterpå er det Anne Britt Harsem som skal holde foredrag om overgrepene i Tysfjord og Alvdal.
– Hun har skrevet om det og det blir et sterkt foredrag fra virkeligheten. Vi har hatt mange diskusjoner om dette, men det er et alvorlig tema som nok blir veldig sterk for mange, sier Andersen.
– Men rosinen i pølsa er Mord og Mysterier over en treretters middag på Rjukan Admini lørdag kveld. Det er Marit Kvitne som har ordnet avtalen med et eventbyrå fra Oslo som tildeler publikum roller og ledetråder inklusive instruksjon, slik at man aktivt bli med i krometterforskningen i beste Hercule Poirot-stil. Det gleder jeg meg skrekkelig til, ler Andersen.

Mye også fredag
Men det hele starter fredag med at Gro Dahle kommer rundt til skolene i Tinn i samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken og Kulturskolen, og Arne Svingen skal snakke om sitt forfatterskap på kinoen å dagtid, mens det blir åpning av kunstutstilling i Kinogalleriet, i et samarbeid med Tinn kunstforening, en utstilling so i år er viet Tinn kommunes store kunstsamling. Deretter blir det start på festivalen med krimforfatter Hogne Hongset som blir intervjuet av Ådne Naper.
– Han kommer kjørende helt fra Nord-Norge, g det kan bli en spennende diskusjon, der de nok ikke er helt politisk enige. Han er aktivt på facebook og blant annet mot vindmøller. Det er selvfølgelig vår egen Sanjas forbindelser som har fått til det scoopet, og det blir veldig spennende, før vi åpner festivalen offisielt med innlagte overraskelser, sier Andersen.
Etter det er det Randi Mossings tur til å holde bokbad, da med en av Norges mest populære forfattere Nina Lykke som i 2019 kom med suksessromanen «Full spredning» Fredagen rundes av med en helt særegen Standup-quiz med Tor Olav Aase Låsa og Ruben Kvålseth.
– Det er det eneste av festivalens arrangementer som foregår på kinokaféen, og har inngangpris, i tillegg til mordmysterimiddagen å Admini, forteller Andersen, som gleder seg stort til årets festival.
– Det er viktig å f med seg at det i år er begrenset antall billetter på grunn av koronapandemien, sier Andersen.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia