fbpx

Gratisopplevelser på litteraturfestival

Radio Rjukan3. november 20168min
litterat-festalle-2_9802

""Alt er lagt til rette fopr at Rjukans første litteraturfestival blir en kulturbegivenhet av de sjeldne med kunst, kino, familieforestillinger og gode forfattermøter – en litteratur- og kulturfest som vil sette Rjukan på kartet. 
Det hele starter fredag, og så bør du rett og slett bare sette av kveldsen og lørdagen for en kulturell berikelse.

Og det var en stolt arrangør Rjukan Bibliotek som presenterte programmet for Rjukans første litteraturfestival på en pressekonferanse i bibliotekets lesesal, og nå er den store helga der før man veit ordet av det.
– Vi gleder oss virkelig. Nå håper vi bare at folk møter opp. Vi har lagt myer arbeid i dette programmet, sier Sanja Pasovic, som er i kontakt med Radio rjukan i forbiundelse med barne.- og ungdomsarrangementene.
For festivalen har virkelig noe for alle, og for de unge toppes det med dobbel nattkino til halvpris, og rjukanpremiere på den kritikerroste skrekkfilmen Don't breathe, midt på natta, til halkv pris!
For det er den store kinodagen også lørdag, så mens mor eller far er på forfattermøter, kan podsen dra på kino til spottpris.

– Det blir virkelig rimelige kulturopplevelser, sier Pasovic, og understreker at de er glade for at de har klart å få til de fleste arrangementene gratis eller til lav pris.
Det er takket være en rekke gode samarbeidspartnere som Tinn Kulturkontor og Rjukan Kino, Telemark Fylkeskommune, Norsk Industriarbeidermuseum, Kinokaféen og Rjukan Admini.

Det hele åpner med Kaosoperatørenes familieforestilling Heksagon og Padde-Boboz fredag formiddag, før det går slag i slag for en festival som setter bok, kunst og film i sentrum, ikke minst siden det sammenfaller med Den Store Kinodagen på Rjukan kino lørdag.
""En kunstutstilling og et foredrag av Kristoffer Uppdal-biografiker Arild Bye åpner også før den offisielle åpningen klokka 18 fredag 4. november.

Like etterpå blir det bokkveld der en avb de mest kjente mnorske forfatterne de siste tiårene, Edvard Hoem er gjesten til Randi Mossing i bibliotekets lesesal.
Her kan det bli trangt om plassen, så det er lurt å være tidlig ute!

Lørdag blir den store dagen med forfattermøter med Ruth Lillegraven på Rjukan Admini, Brit Bildøen i bokbad med Anne Spånem før Gaute Heivoll er i sentrum for bokbad.

– Det meste i programmet er laget som gratisarrangementer, mens Kinodagen og enkelte arrangementer har en lav billettpris, og begrenset antall billetter, har biblioteksjef Toine Kaae Andersen fortalt til Radio Rjukan.

– Vi er kommet frem til at vi må gi Verdensarvbyen en litteraturfestival som ikke ligger i sommerhalvåret, sier Andersen.

Kinokaféen er trukket med i en humoristisk quiz- og poesiaften med Jon Hjørneviks nynorsk-humoristiske dikt.
Dette er raskt blitt utsolgt, så hvis du ikke har billett hit., såp er det vel for seint!

Rjukan kino tjuvstarter den store kinodagen fredag klokka 23 med to filmer i nattkino. Doktor Strange etterfulgt av en grøsser, alt serveres med skrekkelige forfriskninger.
Hele lørdagen blir det kino til halv pris for store og små, i år som en integrert del av festivalen, der Gaute Heivoll altså skal bokbades av sjefen for Lillehammer Litteraturfestival Rjukan Marit Borkenhagen. Borkenhagen, som opprinnelig er fra Rjukan, er den som kom med idéen om en litteraturfestival i utgangspunktet, og deltok på et møte om dette, der det etterpå var lokalt bokbad. Da slapp hun naturligvis ikke helt unna – og deltar med glede som bokbader der den nye filmatiseringen av Heivolls bestselger "Mens jeg brenner ned" – "Pyromanen" i regi av Erik Skjoldbjærg vises på Rjukan kino etter bokbadet.

– Det er et ganske mangfoldig program, og vi har fått med mange gode samarbeidspartnere, men vi gleder oss jo veldig forfattermøtene og kanskje spesielt til selve åpningen, etterfulgt av bokbad med Edvard Hoem, sier Sanja Pasovic, som har satt av plass til Radio Rjukan.
– Vi håper lokalradioen fortsetter med å ta opp forfattermøtene, slik at de som ikke er hjemme til herlgen, kan oppleve dem, sier Pasovic.

– Vi håper at publikum møter opp. Det blir spennende, for det har vært mye arbeid og ressurser som er lagt ned i dette, sa Andersen, da hun stolt lsanserte programmet og alle forfatterne de har fått til å stille opp.

Det vil også rigges til en stor salgsutstilling med tittelen "Arv", med lokale kunstnere og fotografer i Kinogalleriet.
Den åpnes klokka 16 fredag, og som holder åpent også litt etter festivalen.
Her deltar Per Berntsen, Jarle Andersen, Elisabeth Ann Haig Jacobsen og Liv Solberg Andersen.

Nedenfor finner du programmet i sin helhet!

Arrangementsfakta:
Rjukan Litteraturfestival
4.-5. november 2016

Linker:
Festivalprogrammet
Festivalens nettside 
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia