fbpx

Fristen for å komme med priskandidater er utvidet til 8. september

Radio Rjukan6. september 20219min
kulturpris-maritkvitne_1668
Kulturprisen får ikke lenger Liten Ida, men den nye Rjukanfossen.

Kultursjef Marit Kvitne mangler mottakerkandidater til Tinn kommunes fire årlige priser. Fristen for å sende inn forslag til Tinn kommunes priser er utvidet til 8. september. Kultursjefen har kun fått inn ett forslag på frivillighetsprisen og fire på kulturprisen. Ikke noen på de andre prisene. Hun trener mange flere.

– Det mangler ikke på verdige kandidater så jeg er litt undrende til at ikke flere sender inn forslag. Å bli en av de tre nominerte er en heder i seg selv. Mange tenker at det er sikkert andre som nominerer alle disse kandidatene som fortjener en pris, men det kan en ikke gå ut ifra. Og så er jeg litt bekymret for at kommer det ikke inn nok forslag, så blir det ikke «Takk og Pris»-arrangement i desember heller, sier kultursjef Marit Kvitne.

Kultursjefen håper nå på at folk der hjemme får ut fingeren, for alle kan komme med forslag til kandidater. Nytt i fjor er at forslagene skal leveres digitalt på kommunens nettside.

– Én av tingene alle kan gjøre hjemme nå er å foreslå sine kandidater til årets kommunale priser, for nå skal det skje på eget skjema digitalt, forteller Kvitne.
– Husk at du gjerne kan foreslå kandidater som ikke nådde opp i fjor. Du må ikke gi opp om ditt forslag ikke gikk igjennom som ett av de som endte med nominasjon heller. I fjor var det mange kandidater til alle prisene.

Nytt av fjoråret
– Det var nytt av fjoråret at vi vil ha inn forlagene på digitale skjemaer, og de som har levert kultursøknader kjenner systemet, sier Kvitne, som håper på mange gode forslag til priskandidater i år. Det er forslag til Tinn kommunes kulturpris, byggeskikkpris, frivillighetspris og dialektpris det er snakk om.

– Glemte du etableringsprisen?

– Nei, den er ikke med der, for den det Rjukan Næringsutvikling som tar for seg, så forslag der må gå igjennom dem, sier Kvitne, som ellers minner om at fristen for forslag er satt til 1. september i år, én måned tidligere enn i fjor, men så gikk man ut og spurte etter kandidater enda tidligere i år. Grunnen er at innstillingene skal opp til vurdering i kulturstyret 15. oktober.

– Nå håper jeg på så mange gode forslag som mulig, og husk at du gjerne på forhånd må ha tenkt ut gode begrunnelser som hjelper til med at de blir blant de som er aktuelle, sier Kvitne.

– Det er viktig med mange og gode kandidater, og nå har man god tid på å foreslå sine kandidater, så jeg håper det blir mange forslag i år, sier kultursjefen.

Forslagsstiller er anonym, men skal komme med sine begrunnelser for hvorfor kandidaten bør få prisen.

Prisene skal deles ut på et nytt «Takk og Pris»-arrangement rundt Frivillighetens dag i månedsskiftet mellom november og desember.

– Ja, det er planen hvis alt går som det skal. Vi håper vi får til det, selv om det også er noe som skal vedtas i kulturstyret. Vi vet foreløpig ikke om vi har penger til det, men vi synes det var en suksess i fjor og forfjor, så vi håper å få det til i år igjen, sier Kvitne.

Informasjon om de ulike prisene ligger på kommunens nettsiders kulturdel. Det er dessuten bare å spørre «Kommune-Kari» om det, for hun har svaret.

Byggeskikkprisen
Tinn kommunes byggeskikkpris går til et bygg som er pusset opp og bevart eller tilbakeført, eller nybygg som er stedstilpassede og har god arkitektonisk utforming.

Prisen er delt ut siden 1990 og gikk i fjor til Mannheimen.

Den har tidligere blitt delt ut til Løitegaard, Rjukan Data-Jernbaneplassen 1, Bøenstunet borettslag, Tinn trygdekontor, Sam Eydes gate 142 – Per Thorud, Rjukan Politikammer, Blått til Lyst, Sunogården – Helge Gunnar Lurås, Hardangervidda nasjonalparksenter, Tinn Sparebank, Flemming Gilhauge, Tveito Alle 3, Cowardgården, Bergsmoen gård, Sigurdsrud gamle butikk, «Den gamle brannmesterboligen» og postkontor – Solveig Grimsrud, Trafokiosken i Rødbyen, Elevheimen, Kallekiosken, Birkelands gate 8a og Professor Tronstadgate 3 c og Villaveien 9.

Nå kan du forslå nye kandidater.

Kulturprisen
Tinn kommunes kulturpris kan tildeles nåværende og tidligere aktive kunstnere, utøvere og formidlere som er fra, eller bor i Tinn kommune eller har sitt virke i Tinn kommune.

Prisen kan også tildeles en gruppe personer der et samarbeid om den kulturinnsatsen som begrunner tildelingen gjør dette naturlig.

Prisen er en hederspris til mottakeren for verdifull kunstneriske eller idrettslige prestasjoner, eller for lang og framstående innsats som har gjort seg særlig fortjent til en slik honnør ved aktiv og engasjert deltakelse innenfor det kulturelle området i Tinn.

Prisen er den eldste, og har vært delt ut siden 1981 da felespiller Gunnar Dahle var første mottaker. I fjor var det Tor Nicolaysen som fikk prisen, og den første som fikk den nye Rjukanfossen i sølv. Lista over de som har fått den siden er lang, og den finner du på Tinn kommunes nettside.

Hvem blir den 41. mottakeren?

Frivillighetspris
Tinn kommunes frivillighetspris ble først delt ut i 2011, og kriteriene heter det:

«En initiativrik person/personer, institusjoner, lokal forening eller gruppe som utfører og har utmerket seg med frivillig innsats og engasjement eller har bedret trivsel og livskvalitet for innbyggere eller lokalsamfunnet i Tinn kommune. Prisen skal honorere det frivillig arbeidet som er lagt ned over et lengre tidsrom, et tidsavgrenset prosjekt eller er av betydelig omfang. Det frivillige arbeidet kan være utført innen alle deler av samfunnslivet.»

Jenny og Raymond Hammeren var første mottaker, og i tillegg har Titti Øvereng, Kolbjørn og Jørgen Sando, Tommy Storøygard, Berit Melby, Grethe Vrålstad Hansen, Radiobingoteamet Jan Roger Næset og Odd Terje Mathisen og Bjørn Hallvard Sauro fått den.

I fjor var det Rjukan og Tinn Røde Kors Hjelpekorps som stakk av med prisen.

Tinndøl-prisen
Tinn kommunes dialektpris er den nyeste kommunale prisen, og ble opprettet i 2016.

Den tildeles:

«Einskildpersonar, lag og verksemder som i det daglege nyttar tinnmålet offentleg på ein ekte og konsekvent måte, enten i tale eller skrift, eller som på annan måte bidrar til å styrke språkidentiteten vår. Med offentleg i tale eller skrift meinas aviser, tv, radio, sosiale media, m.m.»

Dialektprisen er tidligere tildelt Joar Lurås, Tor Dale Svendsen, Berit Rognsjord og Ragnar Dybdal, der nummer én og tre fikk den på Litteraturfestivalens åpning, og Dybdal fikk den på den første «Takk og Pris»-utdelingen, og Ruth Nielsen fikk den i fjor.

Skjemaene skal være oppe og gå på Tinn kommunes nettside om kort tid.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia