fbpx

Første elsykkeltaxi for eldre på plass

Radio Rjukan27. april 20167min
edresykkel-3-kopi_f6c2

""Tinn kommunestyre gikk enstemmig inn for å etablere en ordning med elsykkel-taxier for eldre under budsjettbehandlingen i desember, etter forslag fra Tinn SV, som hadde programfestet disse elektriske eldre-rickshawene i sitt valgprogram.

– Nå  er det bare å melde seg dersom du kan tenke deg å bidra som elsykkel-pilot, bed på melde seg til Frivilligsentralen eller til sykehjemmet, sier Klonteig.

En elsykkeltaxi er en sykkel med elektrisk hjelpemotor, som kan brukes til bl.a. å frakte eldre på nytte- og koseturer ute i lokalsamfunnet.

I fjor høst inviterte derfor Steinar Miland til demonstrasjon av et par slike ulike sykler på Eldres hus, der mulige sponsorer Sport1 Rjukan og Lions Club Rjukan var invitert, sammen med Tinn kommune.

Også flere sentrale politikere møtte opp fra Sp og SV, mens lokalmedia også hadde fått invitasjon til prøverundene.
Titti Øvereng og Else Horvik storkoste seg på prøvetur, med John Ausland fra Lions.
To ulike sykler ble vist fram av Tormod Hansen, som hadde kjørt dem opp fra Skien, og den mest populære var den der det var god plass til to i setet foran. Begge syklene hadde en effektiv elektrisk hjelpemotor, som gjør at de ikke er tunge å dykle med.Siden da har idéen tatt form, og blant annet Lions og Sport 1 Rjukan, Fagforbundet har blitt med som sponsorer, og er med på mer, dersom sykkelordningen blir suksess.""Driftsopplegg og vedlikeholdsavtale er på plass. Det er også lagringsplass på Eldres hus.I Skien er dette testet ut, og der er det frivillige sykkelpiloter som sykler rundt med de eldre.

– Det fungerer slik at de tas ut når eldre sier de vil ha en tur, og så bookes de som er interessert i å være med. De har en liste over piloter som de ringer til, eller at noen er der til fast avtalt tid.

Steinar Miland (SV), som fikk prøvetur sammen med John Ausland fra Lions i høst, var interessert i at tilbudet skulle komme i gang raskt, og nå er den første sykkelen på plass med våren.

– Nå kan interesserte piloter melde seg på internett på et enkelt påmeldingsskjema på frivillig.no og søke etter Tinn, eller ved å ringe sykehjemmet eller direkte til meg på Frivilligsentralen, sier Astri Klonteig.
– Det kan du også gjøre, dersom du vil vite mer. De første har allerede meldt seg, men det trengs flere, sier Klonteig.

Dersom sykkelordningen blir en suksess, vil flere sykler komme på plass på kort tid.
– Men det avhenger av at vi får mange nok piloter også, sier Steinar Miland.
– Det er allerede snakk om en sykkel til. Det er jo litt mer sosialt med med flere på sykkeltur enn bare én, sier Miland.

– Vi skal ha kurs idag, og de første som har meldt seg skal ha opplæring, og vi er heldige med været idag. Tormod Hansen fra Skien kommer opp igjen for å ta oss med på kurs, forteller Miland
– Og når alt er på plass har vi tenkt å ha en kickstart der de som har bidratt inviteres, forteller Miland, som håper mange interesserte elsykkelpiloter melder seg.

Slik melder du deg:
Bli sykkelpilot

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia