fbpx

Foreslår å samle helse- og omsorgstjenester på Bjørkhaug

Radio Rjukan4. mai 20179min
eldreomrsorg-sv-3_7ff3

Det er fire fra SV, som alle er nybakte pensjonister, som har laget en rapport om det fremtidige helse- og omsorgstilbudet i Tinn for å møter eldrebølgen som kommer når etterkrigsbarna nærmer seg 80 år.
Planen er ikke politisk behandlet internt i Tinn SV ennå, men det lokale ekspertpanelet har jobbet med rapporten i ett år, og gir den inn som et høringsinnspill til den kommende helse- og omsorgsplanen for Tinn kommune.

Her kan du lese hele rapporten. (Word-dokument)

""Tre av de fire var med på pressekonferansen i Bibliotekkjelleren onsdag. De fire er:
* Trygve Lampe er utdannet sosionom, og som jobbet i helsevesenet i hele sin yrkesaktive karriere,
* Steinar A. Miland, som er tidligere trygdesjef og helse- og sosialsjef, samt har vært sekretær og leder for Kommunenes Interesseforening for lokalsykehus (KIL), i tillegg til å ha vært 18 år som sekretær for eldrerådet i Tinn.
* Jane Leidal er utdannet sykepleier og har jobbet på Rjukan sykehus, og i hjemmesykepleien i Bærum og i Tinn.
* I tillegg har Palma Sebu vært med. Hun er utdannet sykepleier og spesialutdanna i geriatri, og har jobbet mange år med utdanning for eldreomsorgen.
 
– Det er ikke første gangen SV i Tinn lager rapport om eldreomsorgen. Det skjedde også i 1985, og det som er litt artig, ""er at det vi satte som mål da, å styrke den åpne omsorgen, noe som bar er blitt mer og mer aktuelt, og ikke minst etter Agenda Kaupang-rapporten som ble lagt fram i høst, og som ikke er politisk behandla ennå.

Utvalget ser for seg en utbygging der eldres hus er utgangspunktet for en samling av helsetilbudet på Rjukan.
– Det er mest realistisk, og vi har fått laget en skisse, som Gunnar Undersrud har laget, som viser hvordan det er tenkt, sier Miland.
– Vi ser for seg at man river de to nærmeste pensjonistboligene, murblokkene som står tomme idag, og får samla legevakt og legesenter ned dit for å få et større fagmiljø, noe som er viktig for rekrutteringen og fagmiljøet selv.
Og vi mener det er viktig å få utnyttet de statlige incentivmidler for bygging av et slikt type tilbud, som kan innebære en 45-505 av finansieringen. men da er det viktig å ikke vente for lenge, for det er rykter om at de kan forsvinne disse midlene, sier Miland.

Innspillet går rett inn i den hete debatten om sykehuset.
– Det er ikke den debatten vi går inn i, sier Trygve Lampe:
– Men omsorgsplanen som vi skal igang med. Dette er et høringsinnspill, men jeg forstår at det av mange kan oppfattes som et innspill i denne debatten også.

Utvalget er enige om at det er denne retningen vi vil ha det, og samle helsetjenestene i Tinn på to steder.
Rjukan sykehus skal være en sak her, men en sak for seg om sykehustjenester.
""– Vi er forøvrig grunnleggende uenige i å flytte eldreomsorgen opp på sykehuset pga tilgjengelighet og nærhet. I tillegg er bygget bygget som sykehus, og ikke eldresenter, understreker Miland.

– Vi ønsker et sosialt og attraktivt tilbud der de eldre er tett på nærmiljøet, butikk og der det er lett å besøke dem for pårørende, og vi har tilogmed foreslått bowling og slike aktiviteter, sier Miland, og peker på tegningen som er laget for Bjørkhaug-utvidelsen, der eldres hus er lokalisert idag.  

– Det vil bli behov for mye mer folk i den åpne omsorgen, og tilbudet må være veldig fleksibelt. Vi er opptatt av at Tinn er klare til å ta imot eldrebølgen når etterkrigsgenerasjonen nærmer seg 80, sier Leidal. 

– Det innebærer nesten en dobling i antallet i Tinn, fra 380 til 630 personer i 2025, forteller Leidal.

De tre innrømmer at de alle er i denne målgruppa når vi kommer 10 -15 år fram i tid, og håper de alle er spreke nok til å bo hjemme. 

Nå er rapporten levert til kommunen.
– Den er levert rådmannen, og han sender den videre til kommunalsjef Bjerkehagen, forklarer Miland.
– Vi er tidlig ute med vår høringsuttalelse, for det er uklart når planen skal legges fram, men det har vært snakk om juni, sier Lampe.

– Men viktig at det behandles på en skikkelig måte. De fleste ønsker å bli lengst mulig hjemme, og alle jeg har snakket med, mener de har et godt tilbud i inn idag, men det gjelder å¨være klare til fremtiden utfordringer, sier Leidal.
– Min opplevelse er også at de som idag er eldre er kjempefornøyde men det er likevel viktig å tenke på forbedringer, sier Miland 

Det er for tidlig å si om planene har støtte i Senterpartiet, som SV og De Grønne sitter sammen med i posisjon i kommunestyret. Det er sågar slik at denne saken ikke er ferdig debattert i SV lokalt. 

– Vi håper rapporten kan bli til god nytte i prosessen, sier Miland.

Her kan du lese hele rapporten. (Word-dokument)

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia