fbpx

En liten gressbrann kan fort bli mye verre

Kyrre Dahl16. april 20213min
gressbrann
Gressbrann - Foto: Tinn brannvesen

Brannsjef i Tinn, Ken Drager, minner om det generelle bålforbudet i Norge fra 15.april til 15.september. En skogbrann er svært krevende ifht bruk av mye utstyr, mange brannmannskap og hendelsen strekker seg over lang tid.  

Onsdag måtte brannvesenet rykke ut på to gressbranner i Tinn, en i Atrå og en i Mæl. Nå vil brannsjef Drager gjerne unngå flere branner.

En  ”enkel” avbrenning av gress kan fort bli en større brann ved at vinden snur og den ansvarlige mister kontrollen. Brannsjefen har lite til overs og nulltoleranse for uvettig og lite gjennomtenkt bålbrenning.

Bål og bråtebrenning som fører til at brannvesenet må rykke ut fører til politianmeldelse og vedkommende må stå økonomisk ansvarlig for utrykningen.

– Vi tar enhver melding om skogbrann svært alvorlig og det er et stort ressursbehov som blir varslet og klargjort lokalt og utenfor kommunen. Det gjelder både mannskap og helikopter» sier brannsjef Ken Espen Drager.

Hvordan skal publikum forholde seg nå ifht. bålbrenning? 

Mellom 15.april-15.september er det et generelt forbud og det betyr at du må søke kommunen om tillatelse i den perioden. Søknadskjema finner du på Tinn kommunes hjemmeside ved å bruke søkeordet «Bålbrenning». I tillegg skal du melde ifra til 110 sentralen på tlf. 333 14 110.

All bålbrenning skjer på egen ansvar. Er skogbrannfaren på gult farenivå vil søknaden bli avslått. Varsel skogbrannfare yr.no

Brannsjef minner også om at bålbrenning i boligfelt ikke er lov. Dette fører til sjenerende røyk og kan være til fare for antennelse av nær bebyggelse. Bruk både engangsgrill og bålpanne riktig. Sørg for at engangsgrillen står på ubrennbart materialer under bruk og «drukne» grillen med vann etter bruk.

Ikke bruk bålpannen som en forbrenningsovn. Bålpannen skal brukes til kos og hygge og ikke til å brenne søppel og avfall. Sørg for at bålet er slokket med vann etter bruk, uansett om du tenner opp ett mindre «kaffebål» eller «kosebål».

Brannsjef henviser ellers til Brannlovens paragraf nr.5 ”Enhver plikter å vise alminnelig aktsomhet og opptre på en slik måte at brann, eksplosjon og annen ulykke forebygges”

Ved melding om skogbrann – ring 110. For mer informasjon om skogbrann se:

Dette gjør du ved skogbrann

Kyrre Dahl

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia