fbpx

Dialektprisen 2018 til Berit Rongsjord

Radio Rjukan3. november 20184min
img_9669_efd3

Det var en overrasket, men svært glad prisvinner Berit Ringsjord, som ble overrakt Tinn kommunes dialektpris unbder festivalåpningen.Kultur- og oppvekstutvalget i Tinn kommune har vært jury for prisen som deles uyt for tredje gang.

«Prisen kan tildelast einskildpersonar, lag og verksemder som i det daglege nyttar tinnmålet offentleg på ein ekte og konsekvent måte, enten i tale eller skrift, eller som på annan måte bidrar til å styrke språkidentiteten vår. Med offentleg i tale eller skrift, meinas aviser, tv, radio, sosiale media, m.m.  
Tidligere vinnere er Joar Lurås (2016) og Tor Dale Svendsen (2017)

I begrunnelsen for årets dialektpris, som ble lest at kultur og oppvekstutvalgets nestleder Marianne Skårdal, heter det:
– Årets pris går til en aktiv person som er trygg på sin identitet og som er tro mot sin Tinndialekt, på en ekte og konsekvent måte.  

Prisvinner snakker dialekt med stolthet både i dagliglivet og arbeidslivet så vel som i det offentlige rom. Personen når ut til mange ulike miljøer, både innad i kommunen og utenfor Tinn og Telemarks grenser.  

Prisvinner er en entusiastisk bruker av tinnmålet i hele sitt aktive virke og er en av få som også nytter dialekten i skriftlig form på sosiale medier. Slik har prisvinner vært og er en framifrå rollemodell og med hevd sørget for at mange tinndøler stolt har fått bekreftet sin språkarv.  

Denne ekte og konsekvente bruken av tinnmålet både i tale og skrift, ønsker Tinn kommune å hedre ved å tildele årets dialekt pris til Berit Rongsjord!

Dialektprisen ble tildelt Berit Rongsjord av ordfører Bjørn Sverre Birkeland, nestleder av Kultur og oppvekstutvalget Marianne Skårdal og kultursjef Marit Kvitne til stor applaus fra salen.

I prisens begrunnelse heter det:
"Tinn dialekten er eit viktig kulturminne som må takast vare på og haldast i hevd. Prisen skal stimulere innbyggjarane i Tinn til meir medvete bruk av målføret. Det vil vera med å styrke det lokale engasjementet kring eigen kultur og samfunnsutvikling. Ei viktig målgruppe er born og ungdom, og ein vil med meir fokus på tinnmålet auke kunnskap og interesse og oppmuntre denne gruppa til å ta i bruk det særeigne målføret. Dialekt gjev særpreg, identitet og sjølvtillit". 

Dialektprisen består av et kunstdiplom laget av kunstneren Liv Solberg Andersen samt en gavesjekk på kr. 10.000 kroner.

 

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia