fbpx

Barnehageferie møter protester

Radio Rjukan28. februar 20168min
barnehage-boen_4cea

Saken er illustrert med et bilde av Bøen barnehage, men ferieforslaget gjelder alle barnehagene i Tinn.
På facebookgruppa, som har samlet over 100 medlemmer, er formålet klart beskrevet:
– Det er kommer forslag om at barnehagene skal ha felles ferie uke 29 og 30. Det vil føre til at feriekabalen for mange småbarnsforeldre vil bli vanskelig. For noen også som ikke enkelt kan tilpasse ferie risikerer mor og far og ikke kunne tilbringe 2 uker sammen. 
Er det ikke enklere for barnehagene og tilpasse seg barna og foreldrene, eller er det riktig at vi må tilpasse oss barnehagene og feriene blir som de blir?
Og med det spørsmålet er debatten i gang på gruppa.

I 2016 er uke 29 og 30 fra 18.-24 og 25 til -31. juli.

Diskusjonene går heftig på gruppa, som allerede noen timer etter hadde fått 140 medlemmer. Det er gjengs oppfatnin at de ulike etatene i kommunen må snakke saammen om ferieavvikling.

Kine Elisabeth Hegard har tatt initiativ og har med Mina Kristine Dahle som admin på gruppa.
– Vi ønsker valgfrihet og et samarbeid. Barnehage er ett servicetilbud vi betaler for og bør da forvente at de også tilpasser seg forbrukerne og vi kan selv velge når vi skal ha ferie, sier Hegard til Radio Rjukan.
– Det er ikke alle arbeidsplasser man har mulighet til å velge når man skal ha ferie selv. Og om familien ender opp med å ha 2 uker ferie uten mor eller far så er dette veldig trist. Både for foreldre og barn vil jeg tro. Jeg tror jeg prater for flertallet når jeg sier at vi ønsker det slik det har vært, sier Hegard.

– Valgfri ferie og et samarbeid mellom barnehagene slik at man kan rullere litt på stedene barnet er i ferien og da det er færre barn i barnehagene. Jeg som forelder har aldri hørt at dette har vært ett problem tidligere og mine barn trives med opplegget. Derfor kom dette litt som julekvelden på kjerringa da dette skal opp allerede på torsdag. Vil føre til en mer problematisk hverdag for mange, sier Hegard, og håper gruppa skal føre til at det skjer.

– Det er nok en gang ett spørsmål der økonomi må gå på bekostning av folket. Det virker lite gjennomtenkt, og hva man egentlig sparer er usikkert, mener Hegard, som er glad for at mange melder seg på i facebookgruppa.

– Det er veldig positivt, sier Hegard som sammen med gruppa planlegger mer enn en facebookaksjon.

– Det bli demonstrasjon på torget. Vi får gjøre det vi kan best. Så vi håper på mange medlemmer og stort oppmøte. Noe konkret tidspunkt og dag har vi ikke kommet frem til, men håper at flere kommer på banen med forslag og stemmer, sier Hegards, som håper at fornuften seirer her.
Facebookarrangementet om demonstrasjonen.

– Hvorfor har dere ikke reagert før saken var inne i Kultur og oppvekstutvalget?

– Vi har ikke blitt informert om stengning av barnehage. Kun fått ett brev om at endringer kan skje pga. innsparinger. Ordet stengning har ikke vært nevnt. Men mulig det har gått forbi meg og flere i tilfellet. Men nå kommer hvertfall en reaksjon og for sent er det ikke, sier Hegard.
– Det er veldig lite informasjon om hvor vi finner oversikt over forslag. Det var ei venninne som tok kontakt med meg og hun hadde blitt tipset. Det tok tid å finne frem til møteprotokollen på Tinn kommune sin side for å finne mer informasjon rundt forslaget. Der hadde ikke jeg funnet frem uten hjelp, sier Hegard, og sier at tanken om det hadde heller ikke slått henne om hun ikke hadde blitt tipset.

Facebookgruppa "Nei til 2 uker stengning av Barnehagene Uke 29-30!" 

Facebookarrangementet om demonstrasjonen

Ordfører Bjørn Sverr esæberg birkeland har registrert protestene og gruppa.
– Årsaken til forslaget er at vi må få ned utgiftene i en kommune som får mindre inntekter framover, mens utgifterne våre er svært høye. Foreldrene har mange gode argumenter for å ikke gjøre dette. Så de skal vi ta med i diskusjonen både på gruppemøter og i kommunestyret 3. mars.
Takk for engasjement og bidrag, sier Birkeland.

Den politiske saken slik den er fremlagt er omtalt på
side 69 til 79 i dette dokumentet fra Kultur og Oppvekstutvalgets møte 16. februar.

I barnehagereglementet er det omstridte punktet det som gjelder ferie, på side 75 i dokumentet:
""

Side 76 fortsetter:

""
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia