fbpx

Advarer mot brannfaren i aksjon

Radio Rjukan3. desember 20154min
brann-overland14_7c03

Minst 40 prosent av boligbrannene i Telemark skyldes feil i el-anlegg eller feil bruk av elektriske utstyr. Det viser nye tall fra DSB for den siste tiårsperioden. 
– De tre største brannårsakene i Telemark i perioden 2005-2014 er åpen ild med 27 prosent, feil i el-anlegg med 23 prosent og feil bruk av elektrisk utstyr med 17 prosent. I 18 prosent av brannene er årsaken ukjent, forteller brannsjef i Tinn Brannvesen Ken Espen Drager til Radio Rjukan.

Desember er årets mest brannfarlige måned, og spesielt perioden mellom jul og nyttår. Derfor arrangeres brannvernkampanjen Aksjon boligbrann i desember. Så langt i år har en person omkommet i brann i Telemark.

– Det er i stor grad personer som tilhører risikoutsatte grupper som omkommer i brann. Særlig gjelder dette eldre mennesker og alle er ikke i stand til å ivareta egen brannsikkerhet. Sjekk derfor om dine nærmeste har røykvarsler som fungerer og om de har behov for en komfyrvakt, sier brannsjef Ken Espen Drager.
 
Komfyren er den største enkeltårsaken til brann i Norge.
– Så godt som alle komfyrbranner skyldes menneskelige feil og ikke tekniske feil ved produktet. Ved å installere komfyrvakt kan du hindre at komfyrbranner oppstår. Alle bør installere komfyrvakt, sier forebyggende personell Ivar Bakstad.
 
Cirka 40 000 husstander over hele landet får 1.-3. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og elektrisitetstilsyn, med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.
– Det er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på. Vi vil holde på med aksjonen frem til jul i Tinn og besøker verneverdig bebyggelse sier brannsjef Ken Espen Drager.
 
DSB, Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak Aksjon boligbrann, mens representanter fra brann-/feiervesen, det lokale elektrisitetstilsyn og lokale Gjensidige-kontor står for den lokale gjennomføringen. Aksjonen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper.
 
Lokalt er det Tinn brannvesen som står for gjennomføringen av kampanjen.
– På sikkerhverdag.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten. Følg også Aksjon boligbrann på Facebook, sier Drager.

Linker:
Tinn  Brannvesen på facebook
Aksjon Boligbrann på facebook
Sikker hverdag-nettsida

Bildet er et illustrasjonsbilde som viser branntomta etter en enebolig siom brant ned i Tinn like før jul ifjor.
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia