fbpx

Aasland kåserer om Rallar og Ingeniør

Radio Rjukan10. september 20213min
Trond Aasland 004
Trond Aasland 004

Etter et lengre opphold på grunn av korona-pandemien fortsetter NIA/Verdensarvsenteret nå foredragsserien om Rjukan-Notodden industriarv. Tirsdag 14. september er det klart for bildekåseriet «Rallar og ingeniør» ved Trond Aasland. Arrangementet er i kafeen på Telemarksgalleriet, Notodden.

Samspillet mellom rallaren, basen og ingeniøren var nøkkelen til en rask og vellykket utbygging av kraftverk og jernbane i de første og stormfulle årene i industrireisingen på Notodden og Rjukan.

Hvem var de? Hvor kom de fra? Hva sto de for? Dette er noen av spørsmålene som tas opp i programmet. Mens ingeniørene i de første år som oftest hadde sin utdanning fra utlandet, var rallaren en svært sammensatt gruppe. Sammen la de grunnlaget for det som i 2015 ble skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Foredraget illustreres med bilder og fortellinger fra noen av de store prosjektene.

–  Dette er å gå inn i noen begivenhetsrike år, hvor en blir imponert over hva som ble utrettet. Forskjellene mellom folk var større enn vi kan forestille oss i dag. Hydros ingeniører var selskapets «aristokrater», slik de også var det innenfor den norske ingeniør-profesjonen. Like fullt måtte de finne en form som fungerte i samspillet med anleggsfolka. Selv om det iblant kunne gå ei kule varmt, så må vi si at de lyktes ganske bra. Ikke uten grunn synes mange at de første årene i dette industrieventyret er de mest spennende, påpeker Trond Aasland.

– Forholdene gjør det nå mulig å gå videre med den populære serien med kveldsprogrammer. Flere arrangementer kommer utover høsten, forteller NIAs presseansvarlige Rita Engebakken.

– De gir god mulighet til å bli bedre kjent med verdensarven og mange av de viktige aktørene, forteller Halvor Sælebakke, avdelingsleder ved Verdensarvsenteret i Norsk industriarbeidermuseum (NIA). Av smittevernhensyn er antallet billetter begrenset til 50, forteller hun.

Arrangementsfakta:
Bildekåseri: Rallar og ingeniør v/Trond Aasland
Tirsdag 14.9. starter kl.19.00.
Forhåndssalg av billetter kr 100,- på nia.no/billetter

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia