fbpx

Aasland kåserer om Rallar og Ingeniør

Radio Rjukan10. september 20213min
Trond Aasland 004
Trond Aasland 004

Etter et lengre opphold på grunn av korona-pandemien fortsetter NIA/Verdensarvsenteret nå foredragsserien om Rjukan-Notodden industriarv. Tirsdag 14. september er det klart for bildekåseriet «Rallar og ingeniør» ved Trond Aasland. Arrangementet er i kafeen på Telemarksgalleriet, Notodden.

Samspillet mellom rallaren, basen og ingeniøren var nøkkelen til en rask og vellykket utbygging av kraftverk og jernbane i de første og stormfulle årene i industrireisingen på Notodden og Rjukan.

Hvem var de? Hvor kom de fra? Hva sto de for? Dette er noen av spørsmålene som tas opp i programmet. Mens ingeniørene i de første år som oftest hadde sin utdanning fra utlandet, var rallaren en svært sammensatt gruppe. Sammen la de grunnlaget for det som i 2015 ble skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Foredraget illustreres med bilder og fortellinger fra noen av de store prosjektene.

–  Dette er å gå inn i noen begivenhetsrike år, hvor en blir imponert over hva som ble utrettet. Forskjellene mellom folk var større enn vi kan forestille oss i dag. Hydros ingeniører var selskapets «aristokrater», slik de også var det innenfor den norske ingeniør-profesjonen. Like fullt måtte de finne en form som fungerte i samspillet med anleggsfolka. Selv om det iblant kunne gå ei kule varmt, så må vi si at de lyktes ganske bra. Ikke uten grunn synes mange at de første årene i dette industrieventyret er de mest spennende, påpeker Trond Aasland.

– Forholdene gjør det nå mulig å gå videre med den populære serien med kveldsprogrammer. Flere arrangementer kommer utover høsten, forteller NIAs presseansvarlige Rita Engebakken.

– De gir god mulighet til å bli bedre kjent med verdensarven og mange av de viktige aktørene, forteller Halvor Sælebakke, avdelingsleder ved Verdensarvsenteret i Norsk industriarbeidermuseum (NIA). Av smittevernhensyn er antallet billetter begrenset til 50, forteller hun.

Arrangementsfakta:
Bildekåseri: Rallar og ingeniør v/Trond Aasland
Tirsdag 14.9. starter kl.19.00.
Forhåndssalg av billetter kr 100,- på nia.no/billetter

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia