fbpx

1 av 5 i Vestfold og Telemark innrømmer dårlig helse

Radio Rjukan1. april 20237min
Hard,To,Climb,Stairs,For,Obese,Girl,,Victory,Over,Fatigue

I en fersk undersøkelse oppgir 21 prosent av Vestfold og Telemarks befolkning at de har dårlig helse. Mange har imidlertid helsemessige mål som å gå ned i vekt, spise sunnere og bli mer aktive i hverdagen, men realiteten er at vi bekymrer oss for livsstilssykdommer. – Hvert minutt teller, sier Michael Thorp, lege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.

Undersøkelsen, gjennomført av YouGov på vegne av Herbalife Nutrition, viser at halvparten av fylkets befolkning er bekymret for sin egen helse, og 29 prosent føler seg ofte tomme for energi i løpet av arbeidsdagen.

– Dagens samfunn er dessverre tilrettelagt på en måte som i stor grad motvirker fysisk aktivitet, med mye stillesitting, bilbruk og skjermtid, som nok gjør det vanskelig for mange å finne tid og motivasjon til å endre livsstil, sier Thorp.

Bekymret for diabetes og hjerte- og karsykdommer

Manglende tid, evne og motivasjon til å øke aktiviteten gjør at mange vestfoldinger og teledøler bekymrer seg for å utvikle ulike livsstilssykdommer. Undersøkelsen viser at 16 prosent er redd for å få diabetes, mens 27 prosent er redd for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

– Jeg forstår at man kan være bekymret, men det er viktig å huske på at det skal ganske mye til før man utvikler en sykdom på bakgrunn av dårlig livsstil, sier Thorp og legger til:

–  I små porsjoner kan bekymring skjerpe oss slik at vi blir mer påpasselige.

Han oppfordrer de som føler seg i dårlig form til å se etter dagligdagse gjøremål som kan øke aktiviteten, som for eksempel å gå eller sykle til jobb, velge trappen fremfor heisen og innføre hurtig gange der det lar seg gjøre.

– Hvert minutt teller. Husk at helsemyndighetenes anbefaling om 30 minutter daglig aktivitet også kan deles opp i bolker i løpet av dagen, sier han.

Thorp forklarer videre hvordan hjernen lurer oss til å tro at vi ikke trenger fysisk aktivitet. Det henger sammen med forfedrene våre som måtte bevege seg for å overleve – ved å jakte eller løpe fra fiender. Det hjernen forteller oss nå, er at dersom du ikke trenger å løpe fra fare, bør du hvile deg.

– Men her tar hjernen feil. Selv om man ikke lenger trenger å løpe fra farer, bør man løpe fra hjerte- og karsykdommer, diabetes og overvekt, som vi jo ser mange vestfoldinger og teledøler er bekymret for, sier Thorp.

Han mener likevel at erkjennelsen vestfoldinger og teledøler kommer med i undersøkelsen er positiv.

– Det aller første steget vil uansett være å anerkjenne at det trengs en forandring, og jeg synes det er flott at innbyggerne klarer å innrømme at helsen ikke er på topp. Jeg tror mange overkompliserer trening og kun forbinder det med tunge vekter og tredemøller. Gå en tur i nabolaget, gjør et par øvelser på stuegulvet eller gå til butikken. Det finnes mange måter å innføre aktivitet i hverdagen, avslutter han.

Slik ser vestfoldinger og teledølers egenmelding ut:

 

Jeg ser på meg selv som normalvektig

49%

Jeg ser på meg selv som overvektig

36%

Jeg ser på meg selv som veldig overvektig

8%

Jeg vurderer min helse som normal

53%

Jeg vurderer min helse som dårlig

21%

Jeg vurderer min helse som god

19%

Jeg vil få en finere kropp før sommeren

24%

Jeg ønsker generelt å få en bedre helse

30%

Jeg vil ned i vekt

44%

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia